Rusko prevzalo plnú kontrolu nad Severnou námornou cestou. Moskva schválila plán jej rozvoja do roku 2035

NETKY.SK • 4 August 2022, 13:01 • 2 min
Rusko prevzalo plnú kontrolu nad Severnou námornou cestou. Moskva schválila plán jej rozvoja do roku 2035

MOSKVA – Ruský premiér Michail Mišustin schválil plán rozvoja Severnej námornej cesty do roku 2035. Zahŕňa viac ako 150 podujatí a celkový objem financií takmer 1,8 bilióna rubľov, uvádza sa na oficiálnej stránke ministerstva.

slovakia

left justify in out

Kabinet zdôraznil, že hlavnými cieľami prác na rozvoji Severnej morskej cesty je zabezpečenie spoľahlivej a bezpečnej prepravy tovarov pre ľudí žijúcich na ďalekom severe, ako aj vytváranie podmienok na realizáciu investičných projektov v arktickej zóne krajiny.

 

„Vláda naďalej pracuje na vytvorení infraštruktúry Severnej námornej cesty – najdôležitejšieho dopravného koridoru národného a svetového významu. Príkaz, ktorým sa schvaľuje plán jeho rozvoja do roku 2035, podpísal premiér Michail Mišustin,“ uvádza sa v správe. Celkovo plán zahŕňa viac ako 150 akcií vlády. „Celková výška financovania aktivít plánu je takmer 1,8 bilióna rubľov,“ vyplýva zo správy.

 

Z domova: Juraj Krúpa: Vojna na Ukrajine je horšia ako zvýšenie cien

 

img

 

Plán aktivít 

 

Aktivity plánu zahŕňajú výstavbu terminálu na skvapalnený zemný plyn a plynový kondenzát Utrenny, terminálu na nakladanie ropy Záliv Sever a uhoľného terminálu Jenisej. Okrem toho plán predpokladá výstavbu pobrežných a hydraulických štruktúr na zabezpečenie ložiska Baimskoye, vytvorenie pobrežných prekládkových komplexov pre skvapalnený zemný plyn na území Kamčatky a Murmanskej oblasti, hlavného prístavu na organizovanie tranzitnej dopravy vo Vladivostoku, hovorí správa.

 

Zo sveta: Zelenskyj: Je neprípustné, aby štáty Európskej únie chceli naďalej odoberať plyn z Moskvy!

 

img

 

Samostatná časť plánu je venovaná vytvoreniu flotily z lodí na lámanie ľadu, vrátane vedúceho ľadoborca projektu Líder, a tiež rozvoju výrobných zariadení na stavbu a opravu lodí v Arktíde. Okrem toho plán stanovuje opatrenia na vybudovanie záchrannej flotily 46 lodí a vybavenie arktických záchranných stredísk ministerstva pre mimoriadne situácie vrtuľníkmi.

 

„Vytvorí sa aj arktická satelitná konštelácia, ktorá poskytne hydrometeorologickú a navigačnú podporu pre lodnú dopravu a umožní posúdiť zmenu klímy,“ uvádza sa v správe.

 

img

 

Alternatíva v podmienkach sankcií

 

Ako zdôraznila tlačová služba splnomocneného zástupcu prezidenta Ruskej federácie vo federálnom okruhu Ďalekého východu, rozvoj Severnej morskej cesty umožní jej využitie ako alternatívny spôsob doručovania produktov do spriatelených krajín v podmienkach protiruských sankcií.        

 

Najnovšie správy: Priateľka Róberta Fica sa po odchode z prokuratúry nestratila. Chcete vedieť kto ju zamestnal?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies