Rusko preveruje informácie o zabití al-Bagdádího, koalícia vedená USA zatiaľ správu nepotvrdila

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 12:56 • 2 min
Rusko preveruje informácie o zabití al-Bagdádího, koalícia vedená USA zatiaľ správu nepotvrdila

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany preveruje informácie o údajnom zabití vodcu teroristickej skupiny Daíš Abú Bakra al-Bagdádího, ktorý údajne prišiel o život koncom mája pri útoku ruského letectva v Sýrii. Vodca Daíšu, známeho aj ako Islamský štát, bol podľa zatiaľ neoverených informácií prítomný na stretnutí najvyššieho velenia tejto organizácie v sýrskej Rakke, na ktoré Rusi zaútočili 28. mája.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Spojenými štátmi vedená koalícia bojujúca v Sýrii proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS) nemôže potvrdiť správu, že vodca IS Ibrahím abú Bakr al-Baghdádí zahynul nedávno pri ruskom nálete.

 

O stanovisku Spojenými štátmi vedenej koalície informoval jej hovorca Ryan Dillon.

 

"Momentálne tieto správy nemôžeme potvrdiť."

 

"Podľa informácií, ktoré overujeme prostredníctvom viacerých kanálov, bol na tomto stretnutí prítomný aj vodca Islamského štátu Abú Bakr al-Bagdádí, a v dôsledku tohto útoku prišiel o život," informovalo v piatok ruské ministerstvo obrany. Na stretnutí v Rakke, na ktoré ruské letectvo koncom mája zaútočilo, bolo údajne prítomných 30 veliteľov a okolo 300 bojovníkov Daíšu.

Britská BBC nabáda k opatrnosti a pripomína, že úmrtie al-Bagdádího v minulosti hlásili už niekoľkokrát a zatiaľ nikdy sa nepotvrdilo. Rovnako ale už dlho nepotvrdili ani to, že je nažive, keďže naposledy sa ukázal verejnosti na propagandistickom videu ešte v roku 2014.

O tom, že al-Bagdádí, ak je ešte nažive, má už svoje dni spočítané, hovoril nedávno aj šéf americkej diplomacie Rex Tillerson. Povedal, že medzinárodným silám sa už podarilo zabiť takmer všetkých veliteľov Daíšu a "je len otázkou času, kedy rovnaký osud stretne aj al-Bagdádího".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies