Rusko prevádza platby za dodávky plynu do Európy a USA na ruble

NETKY.SK • 23 Marec 2022, 15:27 • 2 min
Rusko prevádza platby za dodávky plynu do Európy a USA na ruble

MOSKVA – Rusko prevedie platby za dodávku plynu do tzv. nepriateľských krajín na ruble povedal Vladimir Putin.

slovakia

left justify in out

„Doručovať náš tovar do Európskej únie, do Spojených štátov amerických a prijímať platby v dolároch, eurách a mnohých iných menách už pre nás nemá zmysel. Preto som sa rozhodol v čo najkratšom čase zaviesť súbor opatrení na prevod platieb – začnime s naším zemným plynom – na prevod platieb za náš zemný plyn dodávaný do takzvaných nepriateľských krajín, za ruské ruble. To znamená, že odmietneme použiť pri takýchto výpočtoch všetky meny, ktoré sa skompromitovali,“ uviedol prezident Ruskej federácie.

 

img

Vladimir Putin

 

Zdôraznil, že dodávky budú pokračovať v súlade s objemami a cenami uvedenými v zmluvách.

 

Príslušná smernica bude zaslaná Gazpromu.

 

Na tomto pozadí začala ruská mena rásť, dolár klesol pod hranicu 100 rubľov.

 

Banka Ruska prijíma opatrenia na stabilizáciu situácie na devízovom trhu po zavedení sankcií Západom, ktoré Kremeľ označil za ekonomickú vojnu, aká tu ešte nebola. Úrady zdôraznili svoju pripravenosť na takýto vývoj udalostí a ubezpečili, že budú pokračovať v plnení spoločenských povinností.

 

img

Michail Mišustin

 

Ako už skôr povedal premiér Michail Mišustin, vláda pripravila plán boja proti reštriktívnym opatreniam, ktorý zahŕňa stovky iniciatív. Objem jeho financovania bude asi bilión rubľov.

 

Prezident Vladimir Putin predtým podpísal dekrét o rozšírení právomocí regionálnych orgánov v sociálno-ekonomickej oblasti. Dokument im tiež ukladá povinnosť zvyšovať sociálne dávky, poskytovať cielenú podporu občanom, zabezpečovať cenovú stabilitu základných tovarov, kontrolovať situáciu na trhu práce znižovať administratívne prekážky pre súkromné podnikanie. Prezident oznámil aj zvýšenie dôchodkov, životného minima a platov pre štátnych zamestnancov.    

 

Prečítajte si tiež: Srbsko odmieta kroky Západu voči Rusku. Zvolilo inú stratégiu!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies