Rusko prenajme Kube prúdové lietadlá a odpíše časť dlhu

NETKY.SK • 22 Február 2013, 07:58 • 2 min
Rusko prenajme Kube prúdové lietadlá a odpíše časť dlhu

Rusko prenajme Kube prúdové lietadlá a odpíše časť dlhu - Politika Rusko prenajme Kube osem prúdových lietadiel a čiastočne odpíše jej dlhy zo sovietskej éry. Dohody o tom podpísal vo štvrtok miestneho času v Havane ruský premiér Dmitrij Medvedev.

slovakia

left justify in out

img

Rusko prenajme Kube osem prúdových lietadiel a čiastočne odpíše jej dlhy zo sovietskej éry. Dohody o tom podpísal vo štvrtok miestneho času v Havane ruský premiér Dmitrij Medvedev.

Moskva podľa predbežnej dohody odpíše časť z dlhu dosahujúceho 30 miliárd amerických dolárov (vyše 22,75 miliardy eur) a ponúkne Kube desaťročný plán refinancovania zvyšnej sumy, povedal médiám ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov, ktorý premiéra sprevádza. Konečné rozhodnutie o vyriešení dlhu podpíšu podľa jeho slov koncom roka.

Rusko prenajme Kube tri lietadlá dlhého doletu Iľjušin Il-96-400, tri regionálne lietadlá Antonov An-158 a dve lietadlá stredného doletu Tupolev Tu-204S. Vyplýva to z dohôd, podpísaných v Havane za prítomnosti Medvedeva a kubánskeho vodcu Raúla Castra. 

Obaja politici sa spolu počas slávnosti neformálne rozprávali a široko usmievali, všíma si agentúra Reuters. Kubánsky vodca privítal ruských novinárov po rusky.

Počas studenej vojny medzi Sovietskym zväzom a USA udržiavali Rusko a Kuba blízke spojenecké vzťahy.

Objem vzájomného obchodu medzi oboma krajinami dosiahol vlani približne 200 miliónov dolárov (151,7 milióna eur). Ropné spoločnosti z Ruska robia vrtné práce v kubánskych pobrežných zásobách ropy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona