Rusko predáva takmer 20-% podiel v Rosnefti Kataru a švajčiarskej Glencore

NETKY.SK • 9 December 2016, 09:01 • 2 min
Rusko predáva takmer 20-% podiel v Rosnefti Kataru a švajčiarskej Glencore

MOSKVA - Švajčiarska spoločnosť Glencore a katarský štátny investičný fond Qatar Investment Authority (QIA) kupujú takmer 20-% podiel v ruskom ropnom koncerne Rosnefť za viac než 10 miliárd eur. Podľa pozorovateľov je dohoda vzhľadom na sankcie Západu voči Rusku aj samotnej Rosnefti obrovským úspechom ruského prezidenta Vladimira Putina.

slovakia

left justify in out

V rámci kontraktu prevezmú obchodník s komoditami Glencore a QIA, ktorý je sám najväčším akcionárom Glencore, v ruskej spoločnosti od štátu 19,5-% podiel, pričom podľa Vladimira Putina by hodnota kontraktu mala dosiahnuť 10,5 miliardy eur. To predstavuje najväčšiu zahraničnú investíciu v Rusku od začatia krízy na Ukrajine.

 

Spoločnosť Glencore dodala, že dohoda je momentálne "vo fáze finálnych rokovaní", pričom k uzatvoreniu by mohlo dôjsť v polovici decembra. Ako uviedol pre agentúru Bloomberg Steen Jakobsen zo Saxo Bank, získaním kupcov pre Rosnefť a najmä takej spoločnosti, akou je Glencore, si Putin lepšie Vianoce ani želať nemohol. Ruský prezident bol totiž pod tlakom, keďže proces privatizácie sa prakticky zastavil a nájsť kupcov pre ruské podniky bolo takmer nemožné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies