Rusko pre obavy z inflácie zvýšilo úrokové sadzby

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 13:18 • 2 min
Rusko pre obavy z inflácie zvýšilo úrokové sadzby

MOSKVA - Ruská centrálna banka nečakane zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov a uviedla, že úroky by mohla zvýšiť opäť.

slovakia

left justify in out

Za dôvod svojho piatkového kroku banka označila obavy z vysokej inflácie a geopolitického napätia. Na Rusko dopadli sankcie pre jeho zapájanie sa do ukrajinskej krízy, čo viedlo k oslabeniu ruského akciového trhu a rubľa. Piatkovým zvýšením kľúčová úroková sadzba ruskej centrálnej banky, čiže týždňová minimálna aukčná repo sadzba, stúpla na úroveň 8 %.

 

Už v období marca a apríla banka túto sadzbu celkovo zvýšila o 200 bázických bodov. "Inflačné riziká sa zvýšili pre kombináciu faktorov vrátane zhoršenia geopolitického napätia a jeho potenciálneho vplyvu na výmenný kurz rubľa a tiež možných zmien v daňovej a colnej politike," konštatovala centrálna banka vo vyhlásení. 

 

Medziročný rast celkovej hladiny spotrebiteľských cien v Rusku sa v júni dostal na úroveň 7,8 % a jadrová inflácia stúpla na 7,5 %. Centrálna banka pritom prognózovala, že za celý rok bude inflácia vo výške 6,5 %. "Ak riziko vysokej inflácie bude pretrvávať, ruská centrálna banka bude pokračovať vo zvyšovaní kľúčovej úrokovej sadzby," uviedla banka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona