Rusko pracuje na raketovom systéme použiteľnom v arktických podmienkach

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 14:00 • 2 min
Rusko pracuje na raketovom systéme použiteľnom v arktických podmienkach

MOSKVA - Rusko pracuje na raketovom systéme zem-vzduch použiteľnom v arktických podmienkach. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na štátnu zbrojársku spoločnosť Almaz-Antej, ktorá novinku vyvíja.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla agentúra DPA, ide o arktický variant protilietadlového raketového komplexu s krátkym dosahom Tor, ktorý je určený na protiútoky proti lietadlám a riadeným strelám. Model Tor-M2 je schopný zasiahnuť ciele letiace rýchlosťou 700 metrov za sekundu, vo vzdialenosti 12 kilometrov a vo výške do desať kilometrov. Systém pozostáva zo štyroch zariadení, ktoré môžu v rovnakom čase útočiť na 16 cieľov, uviedla agentúra TASS.

 

Spoločnosť Almaz-Antej okrem toho oznámila, že pokračuje v skúškach protilietadlového raketového komplexu S-350 Viťaz. Systém predstavuje mobilnú odpaľovaciu rampu, ktorá funguje spolu s radarom a s elektronickým skenovaním priestoru a s veliteľským stanovišťom na podvozku špeciálneho automobilu VAZ. Do zásoby komplexu patria rakety stredného doletu používané v komplexe S-400 a rakety malého doletu.

 

Podľa spoločnosti Almaz-Antej sa tento rok do výzbroje ruskej armády dostane aj komplex Buk-M3 stredného dosahu.

 

Aktivity Ruska v oblasti Arktídy sa zintenzívnili v posledných niekoľkých rokoch. Rastúcou vojenskou prítomnosťou chce Rusko podporiť svoje nároky na predpokladané a doteraz neprebádané nerastné bohatstvo Arktídy. Experti očakávajú najmä nové rozsiahle náleziská ropy a plynu. O energetické suroviny však majú záujem aj ďalšie severské štáty, najmä USA, Kanada a Dánsko.

 

Vlani v marci sa v Arktíde na rozkaz prezidenta Vladimira Putina konalo veľké vojenské cvičenie, na ktorom sa zúčastnilo 38.000 vojakov, 15 ponoriek, 110 prúdových lietadiel a vrtuľníkov. Jeho cieľom bolo preveriť, ako rýchlo sa môžu špeciálne sily presúvať na veľké vzdialenosti.

 

Niekoľko týždňov na to ministri obrany piatich severských štátov - Švédska, Nórska, Fínska, Dánska a Islandu - vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom zdôraznili, že Európa musí posilniť vojenskú spoluprácu, aby dokázala čeliť ruskej vojenskej agresii vo východnej Európe. "Akcie Ruska sú najväčšou výzvou pre európsku bezpečnosť," uvádzalo sa vo vyhlásení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies