Rusko pozvalo vodcu KĽDR na oslavy ukončenia druhej svetovej vojny

NETKY.SK • 17 December 2014, 10:30 • 2 min
Rusko pozvalo vodcu KĽDR na oslavy ukončenia druhej svetovej vojny

TOKIO - Rusko pozvalo severokórejského vodcu Kim Čong-una na oslavy 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v máji budúceho roku. Ak by by líder KĽDR ponuku Moskvy prijal, bola by to jeho prvá zahraničná návšteva od jeho nástupu k moci v roku 2011, informovala dnes agentúra Reuters, citujúc denník Asahi Šimbun.

slovakia

left justify in out

Kim by sa počas návštevy Ruska pravdepodobne stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, keďže KĽDR podporuje Rusko v otázke ukrajinskej krízy a Moskva potrebuje Pchjongjang na spoluprácu vo svojich snahách o zvýšenie vývozu prírodného plynu do Južnej Kórey, píše vyššie zmienený denník s odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje.

 

KĽDR má takisto záujem o nadviazanie užších vzťahov s Kremľom, pretože čelí medzinárodnej kritike kvôli obvineniam z porušovania ľudských práv a svojmu jadrovému programu. Putin v novembri rokoval s Kimovým osobným vyslancom, pričom vyzval na užšie vzťahy so Severnou Kóreou v záujme posilnenia regionálnej bezpečnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies