Rusko pozvalo Grécko do projektu banky BRICS, Atény siahli na rezervy v MMF

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 12:14 • 2 min
Rusko pozvalo Grécko do projektu banky BRICS, Atény siahli na rezervy v MMF

ATÉNY - Rusko pozvalo Grécko, aby sa pripojilo k projektu rozvojovej banky založenej tzv. štátmi BRICS. Pod touto skratkou sa skrývajú Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika. Uvádza sa v dnešnom vyhlásení kancelárie gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, ktoré zverejnila agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa zdroja z gréckej vlády Tsipras by mal o tom rokovať s ruskými zástupcami banky na okraji ekonomického fóra, ktoré sa koná 18. júna v Petrohrade.

 

Grécke médiá však vyjadrili pochybnosti o tom, či sa zadlžená krajina, ktorej hrozí bankrot, môže pripojiť k projektu.

Štáty BRICS založili Novú rozvojovú banku minulý rok ako alternatívu k Svetovej banke a Medzinárodnému menovému fondu (MMF).

 

Grécko však muselo tento týždeň siahnuť na finančné rezervy pre stav núdze, ktoré malo na účte v MMF, aby mu splatilo časť z dlhu vo výške 750 miliónov eur v stanovenom termíne. Agentúre Reuters to prezradili dvaja členovia kabinetu v Aténach, ktorí nechceli byť menovaní.

 

Gréckej vláde dochádza hotovosť a stále sa jej nepodarilo dosiahnuť dohodu s veriteľmi o reformách a úsporných opatreniach, ktorá by jej otvorila cestu k zvyšným peniazom v záchrannom balíku. Členovia MMF majú vo fonde dva účty: na jeden vkladajú ročné príspevky do fondu plus majú ďalší účet, tzv. holding account, ktorý môžu použiť v prípade núdze. Jeden z vládnych zdrojov povedal Reuters, že Atény využili približne 650 miliónov eur z holding account na splátku dlhu MMF. Druhý zo zdrojov dodal, že tieto financie musí Grécko v priebehu pár týždňov vrátiť späť na svoj účet vo fonde.

Gréckej vláde sa okrem toho vďaka zmene v legislatívy podarilo získať ďalších 600 miliónov eur. Ide o finančné rezervy miestnych samospráv a štátnych podnikov, ktoré museli vložiť na účet gréckej centrálnej banky.

 

MMF bol založený v roku 1945 a má 188 členov. Každý z členských štátov má pridelené kvóty, ktoré vychádzajú z relatívnej veľkosti jeho ekonomiky, ktorá určuje výšku ich príspevku do finančných rezerv fondu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona