Rusko pozastaví svoju činnosť v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy

NETKY.SK • 29 Január 2015, 10:56 • 2 min
Rusko pozastaví svoju činnosť v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy

ŠTRASBURG - Rusko pozastaví svoju činnosť v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy (PZ RE), ktoré mu odňalo hlasovacie práva. Podľa agentúry AP to uviedol dnes šéf ruskej delegácie v PZ RE Alexej Puškov. Odchod z tohto orgánu však podľa neho "neznamená sebaizoláciu Ruska".

slovakia

left justify in out

PZ RE v stredu znova odňalo ruskej delegácii hlasovacie práva v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Veľká väčšina poslancov hlasovala v Štrasburgu za túto sankciu voči 18 ruským delegátom, ktorí sa naďalej môžu zúčastňovať na zasadnutiach zhromaždenia.

 

Najdôležitejšími podmienkami obnovenia práv sú kroky smerom k odchodu ruských vojakov z východnej Ukrajiny a prepustenie ukrajinskej poslankyne a členky PZ RE Nadije Savčenkovej.

 

PZ RE pozastavilo ruským poslancom hlasovacie práva už v apríli 2014 po anexii Krymu Ruskom. Parlamentné zhromaždenie dáva odporúčania vládam 47 členských krajín Rady Európy. Hlasuje o otázkach ako napríklad porušovanie ľudských práv či terorizmus, avšak bez záväzných rozhodnutí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona