Rusko pozastaví činnosť misie pri NATO

NETKY.SK • 18 Október 2021, 15:07 • 2 min
Rusko pozastaví činnosť misie pri NATO

MOSKVA - Tento krok je reakciou na rozhodnutie Severoatlantickej aliancie o odobratí akreditácie 8 členom ruskej misie na základe podozrenia, že pracovali pre ruské tajné služby.

slovakia

left justify in out

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov o tom informoval v pondelok. "V dôsledku cielených krokov zo strany NATO nemáme vytvorené náležité podmienky pre elementárnu diplomatickú činnosť. V reakcii na kroky NATO pozastavujeme našu Stálu misiu pri NATO vrátane pôsobenia hlavného vojenského predstaviteľa (Ruska)," uviedol na tlačovej konferencii s tým, že Rusko pozastaví činnosť svojej misie pri NATO pravdepodobne od 1. novembra.

 

img

 

Šéf ruského rezortu diplomacie zároveň oznámil, že sa pozastavuje aj činnosť informačnej kancelárie NATO a vojenskej styčnej misie NATO v Moskve, pričom jej členom odoberú akreditáciu. Podľa Lavrova už Moskva o týchto krokom upovedomila medzinárodný sektretariát NATO. "Ak bude NATO potrebovať niečo urgentne riešiť, môže v takýchto záležitostiach kontaktovať nášho veľvyslanca v Belgicku," vyhlásil.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Ruskí filmári sa vrátili z vesmíru na Zem

 

img

 

NATO 6. októbra oznámilo svoje rozhodnutie odobrať akreditáciu 8 členom Stálej misie Ruska pri NATO na základe podozrenia, že v utajení pracovali pre ruské tajné služby. Takisto znížili počet akreditovaných pozícií, ktoré môže Rusko obsadiť vo svojom zastúpení pri aliancii z doterajších 20 na 10. Ruskí diplomati, ktorým odobrali akreditáciu, musia opustiť Brusel do konca októbra. Aliancia však zdôraznila, že je stále otvorená pre zmysluplný dialóg s Moskvou.

 

Možno vás zaujmeAko dopadli rokovania medzi Washingtonom a Moskvou?

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies