Rusko pozastaví bezvízový režim s Tureckom, hovorí o práve na vojenskú reakciu

NETKY.SK • 27 November 2015, 16:00 • 2 min
Rusko pozastaví bezvízový režim s Tureckom, hovorí o práve na vojenskú reakciu

MOSKVA/BUKUREŠŤ - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes oznámil, že Moskva pozastaví bezvízový režim s Tureckom v reakcii na zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra v turecko-sýrskom pohraničí.

slovakia

left justify in out

Predseda Štátnej dumy Sergej Naryškin dnes zase varoval, že Rusko má v tejto súvislosti právo aj na vojenskú odpoveď, informovala agentúra Reuters.

Minister Lavrov sa dnes v Moskve stretol so sýrskym rezortným partnerom Walídom Mualimom. Pri tejto príležitosti oznámil, že Rusko s platnosťou od 1. januára 2016 pozastaví bezvízový styk s Tureckom.

 

Lavrov tiež vyjadril pochybnosti nad tým, či chce Ankara skutočne bojovať proti terorizmu, alebo to len deklaruje. Turecko podľa neho nie je ochotné zdieľať informácie o svojich občanoch podozrivých z terorizmu.

 

Naryškin dnes počas návštevy Rumunska označil zostrelenie lietadla za "úmyselnú vraždu" ruských vojakov, ktorá podľa neho musí byť potrestaná.

"Poznáme tých, ktorí to urobili, a tí musia byť súdení. Popri tom bude nepochybne nasledovať reakcia ruskej strany, avšak v súlade s medzinárodným právom. A Rusko má okrem toho právo na vojenskú odpoveď," vyhlásil Naryškin.

 

Moskva už podľa neho vyčlenila dodatočné vojenské zdroje určené na posilnenie bezpečnosti ruských bojových lietadiel.

 

Šéf dolnej komory ruského parlamentu pricestoval na návštevu Rumunska, členskej krajiny EÚ, napriek tomu, že sa nachádza na sankčnom zozname Únie v súvislosti s ruskou anexiou Krymu. Rumunsko svoje rozhodnutie vpustiť ho na svoje územie obhajovalo tým, že pricestoval na medzinárodnú konferenciu, na ktorú sa sankcie nevzťahujú, uviedla agentúra AP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona