Rusko považuje za hrozbu 65 percent Čechov

NETKY.SK • 24 Október 2014, 12:56 • 2 min
Rusko považuje za hrozbu 65 percent Čechov

PRAHA - V dôsledku ukrajinskej krízy výrazne vzrástol strach obyvateľov Českej republiky z politiky Ruska. Podľa nového prieskumu agentúry STEM v súčasnosti považuje Rusko za hrozbu 65 percent Čechov, zatiaľ čo pred rokom to bolo len 36 percent, oznámil dnes server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Na prieskume sa zúčastnilo 1024 ľudí. Na otázku, či Rusko môže do budúcnosti predstavovať hrozbu pre ČR, odpovedala "rozhodne áno" štvrtina opýtaných, zatiaľ čo 40 percent zvolilo možnosť "skôr áno". Variantu "rozhodne nie" si vybralo deväť percent respondentov. 
     

Podľa iDNES.cz sa stalo po prvý raz za ostatných 15 rokov, čo v ČR prevážil názor považujúci Rusko za možnú budúcu hrozbu. 
     

Najväčší strach vyvoláva politika Moskvy u priaznivcov českej pravice: TOP-09 (80 percent), KDU-ČSL (74 percent) a ODS (71 percent), najmenší u stúpencov KSČM a Úsvitu (zhodne 58 percent). 
     

Skoro tri štvrtiny občanov ČR (72 percent) však zaujímajú skeptický postoj k tomu, že by sankcie EÚ voči Rusku mohli prispieť k ukončeniu konfliktu na Ukrajine. Podobne veľká časť ľudí (74 percent) sa obáva, že odvetné ruské sankcie poškodia českých výrobcov. 
     

Napriek tomu si veľká väčšina Čechov a Moravanov myslí, že vláda ČR postupuje v zásade správne, keď sa postavila za udržanie územnej celistvosti Ukrajiny; áno alebo skôr áno odpovedalo 71 percent opýtaných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies