Rusko použilo špeciálne prostriedky proti americkej ponorke, ktorá vstúpila do ruských vôd

NETKY.SK • 14 Február 2022, 17:13 • 2 min
Rusko použilo špeciálne prostriedky proti americkej ponorke, ktorá vstúpila do ruských vôd

MOSKVA – Americká ponorka vstúpila do ruských teritoriálnych vôd v oblasti Kurilských ostrovov a boli proti nej použité špeciálne prostriedky. Informovalo o tom ministerstvo obrany Ruskej federácie.

slovakia

left justify in out

„Dňa 12. februára 2022 o 10:40 moskovského času, počas plánovaného cvičenia síl Tichomorskej flotily v teritoriálnych vodách Ruskej federácie, bola neďaleko ostrova Urup, Kurilského súostrovia, objavená ponorka amerického námorníctva typu Virginia,“ uviedli na oddelení.

 

Posádke americkej ponorky bola odovzdaná správa v ruštine a v angličtine prostredníctvom zvukovej podvodnej komunikácie: „Nachádzate sa v teritoriálnych vodách Ruska. Okamžite sa vynorte!“

 

img

 

Zahraničná vojnová loď ignorovala požiadavku ruského námorníctva.

 

„V súlade s riadiacimi dokumentmi Ruskej federácie v podmorskom prostredí použila posádka fregaty Tichomorskej flotily Maršal Šapošnikov vhodné špeciálne prostriedky,“ hovorí správa.

 

Americká ponorka okamžite použila samohybný simulátor na rozdelenie cieľa na prostriedkoch radarovej a akustickej kontroly a maximálnou rýchlosťou opustila teritoriálne vody Ruska.

 

Oddelenie lodí Tichomorskej flotily pokračuje v cvičeniach a kontroluje podmorské prostredie, aby sa zabránilo ďalšiemu narušeniu štátnej hranice.

 

V súvislosti s incidentom bol na hlavné riaditeľstvo pre medzinárodnú vojenskú spoluprácu ministerstva obrany predvolaný zástupca úradu vojenského atašé pre obranu na veľvyslanectve USA v Moskve a bol mu odovzdaný protestný list.

 

Zdôrazňuje sa, že činy americkej ponorky sú považované za hrubé porušenie medzinárodného práva.

 

img

 

„Provokatívne akcie lode amerického námorníctva vytvorili hrozbu pre národnú bezpečnosť Ruskej federácie. Ruské ministerstvo obrany trvá na tom, aby Spojené štáty podnikli kroky na zabránenie podobným situáciám v budúcnosti,“ dodali na ministerstve obrany.

 

Poznamenali tiež, že „ruská strana si vyhradzuje právo prijať vo svojom teritoriálnom mori všetky možné opatrenia na zaistenie bezpečnosti federácie.“

 

Hovorca amerického indicko-pacifického veliteľstva Kyle Reines poprel, že by americká ponorka vstúpila do ruských teritoriálnych vôd.

 

https://ria.ru/20220212/podlodka-1772493860.html



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies