Rusko potvrdilo smrť prvého vojaka v Sýrii, údajne spáchal samovraždu

NETKY.SK • 27 Október 2015, 14:53 • 2 min
Rusko potvrdilo smrť prvého vojaka v Sýrii, údajne spáchal samovraždu

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany dnes potvrdilo smrť vojaka slúžiaceho na leteckej základni Humajmím v Sýrii. Ako s odvolaním sa na rezort obrany spresnila agentúra TASS, 19-ročný vojak Vadim Kostenko spáchal samovraždu obesením.

slovakia

left justify in out

Z analýzy SMS správ odoslaných z mobilu muža, ktorý na základni slúžil ako technik, vyplýva, že príčinou samovraždy boli zrejme problémy s priateľkou. Kostenko spáchal samovraždu v čase, keď bol mimo služby, tvrdí ministerstvo.

 

Podľa agentúry Reuters ide o prvú oficiálne potvrdenú smrť príslušníka ruských jednotiek pôsobiacich od konca septembra v Sýrii. Ministerstvo uviedlo, že prípad sa vyšetruje.

 

Kostenkovi rodičia však oficiálnej verzii o smrti svojho syna neveria. Jeho matka Svetlana v rozhovore pre Reuters uviedla, že so synom hovorila naposledy uplynulú sobotu, teda deň pred údajnou samovraždou.

 

"Telefonovali sme si každý deň asi pol hodiny. (V sobotu) bol veselý, šťastný, smial sa," vysvetlila. Vadimov otec Alexandr poznamenal, že úrady im oznámili, že syn sa obesil kvôli svojmu dievčaťu. "To by nikdy neurobil. Poznám svojho syna naozaj veľmi dobre," uviedol.

 

Verzii o samovražde neverí ani Vadimova sestra Kaťa, ani jeho teta. Obe sa zhodli v tom, že bol nadšený službou v armáde, kde sa chcel vypracovať na pilota. Pokiaľ ide o vzťah s priateľkou, toto leto ju predstavil svojim príbuzným a chceli sa vziať.

 

Vadim Kostenko podpísal zmluvu 20. júna a na misiu do Sýrie sa presunul 14. septembra, teda dva týždne pred tým, ako Rusko spustilo nálety na pozície povstalcov. Alexandr Kostenko spresnil, že o synovej službe sa dozvedeli až vtedy, keď už bol v Sýrii.

 

Na Kostenkovu smrť v Sýrii ako prvá upozornila skupina blogerov združená do skupiny Conflict Intelligence Team (CIT), ktorá pod vedením Ruslana Levijeva monitorovala prípady úmrtí ruských vojakov na Ukrajine. Rusko ich prítomnosť tam naďalej popiera, a to aj napriek dôkazom, ktoré predkladá Západ i ruská opozícia.

 

CIT si na Kostenkovej stránke v sieti VKontakte všimla, že je zaplavená kondolenciami, ale aj útočnými komentármi niektorých používateľov. O Kostenkovej smrti vedeli aj jeho bývalí kolegovia na leteckej základni v Primorsko-Achtarsku v Krasnodarskom kraji, čo zistil na mieste spravodajca agentúry Reuters.

Reuters pripomína, že ruský prezident Vladimir Putin v máji vydal nariadenie, podľa ktorého smrť ruských vojakov počas špeciálnych operácií v čase mieru musí byť klasifikovaná ako štátne tajomstvo. Až do dnešného dňa neboli oficiálne potvrdené žiadne ruské obete počas bojov v Sýrii.

 

Reuters však 20. októbra informoval o smrti najmenej troch ruských občanov bojujúcich po boku sýrskej armády. Ruské úrady vtedy rozhodne vyhlásili, že vojaci ruských síl v Sýrii neutrpeli nijaké straty. O ďalšom prípade informoval americký denník Wall Street Journal z 23. októbra: malo ísť o smrť jedného ruského vojaka zapríčinenú neopatrnou manipuláciou so zbraňou.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies