Rusko posilní svoje vojenské kapacity na Kryme, v Kaliningrade a Arktíde

NETKY.SK • 13 Január 2015, 13:23 • 2 min
Rusko posilní svoje vojenské kapacity na Kryme, v Kaliningrade a Arktíde

MOSKVA - Rusko plánuje v priebehu tohto roku posilniť svoje vojenské zoskupenia na Krymskom polostrove, v Arktíde a Kaliningradskej oblasti na hraniciach s EÚ. Oznámil to dnes náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl generál Valerij Gerasimov, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

"V roku 2015 sa hlavné úsilie ministerstva obrany bude zameriavať na zväčšenie bojového potenciálu ozbrojených síl a zvýšenie počtu vojenského personáli v súlade s plánmi budovania armády," vyhlásil generál Gerasimov. 
     

Podľa jeho slov sa v tomto smere bude "venovať veľká pozornosť Krymu, Kaliningradu a Arktíde".
     

Minister obrany Ruska Sergej Šojgu okrem toho dnes oznámil, že jeho rezort vypracuje nový plán na obranu krajiny, uviedla agentúra TASS.  
     

"Musíme vypracovať nový plán na obranu Ruskej federácie pre roky 2016-2020 a zabezpečiť včasné ... splnenie príkazov v oblasti štátnej obrany v roku 2015, aby sme v súlade s plánom mohli mať moderné typy zbraní a vojenského vybavenia," vyhlásil Šojgu. 
     

Ruská armáda podľa neho ešte v priebehu tohto roka dostane 700 obrnených transportérov, takmer 1550 iných vozidiel, 126 lietadiel, 88 helikoptér a dva mobilné raketové systémy Iskander-M. Námorníctvo posilnia dve multifunkčné ponorky a päť vojnových lodí. 
     

V roku 2015 bude v sibírskom Jenisejsku uvedená do prevádzky radarová stanica Voronež-DM. Stane sa tak o rok skôr, než predpokladal pôvodný plán. Ďalšia podobná stanica začne fungovať o pol roka pred stanoveným termínom v meste Barnaul v Altajskom kraji na juhu Sibíri. 
     

Ruský prezident Vladimir Putin vlani v decembri podpísal novú vojenskú doktrínu krajiny. Dokument zdôrazňuje potrebu ochrany ruských záujmov v oblasti Arktídy a označuje rozširovanie NATO za vonkajšiu hrozbu pre bezpečnosť Ruska. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies