Rusko poprelo správy o rozmiestnení strategických bombardérov v Kirgizsku

NETKY.SK • 26 November 2013, 18:54 • 2 min
Rusko poprelo správy o rozmiestnení strategických bombardérov v Kirgizsku

MOSKVA - Predstavitelia ruských obranných štruktúr popreli dnes tvrdenia, že plánujú rozmiestniť v Kirgizsku strategické bombardéry. Vojenskí analytici vnímali takéto správy ako úsilie Moskvy o geopolitický vplyv v regióne, uviedla agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Niektoré médiá špekulovali, že ruská armáda využije svoju leteckú základňu pri meste Kant, ležiacom 20 kilometrov východne od metropoly Biškek, ako predsunutú základňu pre dopĺňanie paliva a údržbu strategických bombardérov Tu-95MS. Dva bombardéry Tu-95 prelietavali 27. októbra nad letiskom pri príležitosti osláv 10. výročia otvorenia základne. "Tieto bombardéry sa zúčastnili na leteckej prehliadke. Iba preleteli nad základňou Kant bez toho, aby pristáli," vysvetlil Jaroslav Roščupkin, hovorca Centrálneho vojenského okruhu. "Vôbec nemáme v pláne rozmiestniť na základni Kant lietadlá Tu-95," dodal.

Základňu zriadili v októbri 2003 a v súčasnosti na nej slúži zhruba 400 príslušníkov ruskej armády vrátane niekoľkých útočných lietadiel Su-25 Frogfoot, cvičných lietadiel L-39 a vrtuľníkov Mi-8. Veliteľ vzdušných síl Centrálneho vojenského okruhu Viktor Sevosťjanov v októbri vyhlásil, že do konca tohto roka sa počet bojových lietadiel na základni takmer zdvojnásobí. Moskva a Biškek podpísali vlani v septembri dohodu o predĺžení využívania základne a iných ruských vojenských zariadení v Kirgizsku do roku 2032 - s možnosťou predĺženia o ďalších päť rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona