Rusko popiera informácie z Turecka, šéfovia diplomacie sa nestretnú

NETKY.SK • 25 November 2015, 16:20 • 2 min
Rusko popiera informácie z Turecka, šéfovia diplomacie sa nestretnú

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes poprelo informáciu rezortu tureckej diplomacie, podľa ktorého sa v najbližších dňoch má uskutočniť stretnutie šéfov diplomacií oboch krajín. Turecké ministerstvo zahraničných vecí tvrdilo, že ministri Sergej Lavrov a Mevlut Čavušoglu sa na tom dohodli v dnešnom telefonickom rozhovore.

slovakia

left justify in out

"Počas ich diskusie bola dosiahnutá dohoda o výmene detailov ohľadom tejto záležitosti prostredníctvom diplomatických a vojenských kanálov," spresnila hovorkyňa tureckého rezortu. Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová však uviedla, že ruský minister počas telefonátu nesúhlasil so žiadnou z mnohých predkladaných ponúk. Lavrov pritom na dnešnom stretnutí s novinármi v Moskve informoval o telefonáte s Čavušoglom, ale súčasne uviedol, že Rusko nateraz nemá v pláne prijať návštevu z Turecka, ani niekoho tam vyslať.


K telefonickému kontaktu ministrov došlo deň po tom, ako turecká stíhačka F-16 zostrelila ruské vojenské lietadlo Su-24. Tento prípad je podľa agentúry Reuters jedným z najzávažnejších verejne priznaných incidentov medzi členským štátom NATO a Ruskom za ostatných 50 rokov. Incident vyvolal napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom, ktoré nedávno zverejnilo plány vytvoriť veľkú koalíciu na boj proti IS. Jej súčasťou malo byť aj Turecko.


Znepokojenie z najnovšieho vývoja dnes vyjadrilo i Nemecko, ktoré vyzvalo Ankaru aj Moskvu, aby urobili všetko, čo je v ich silách na zabránenie ďalšej eskalácii svojich vzájomných vzťahov. Nemecko naliehalo, aby obe krajiny zostali v kontakte. Agentúra RIA Novosti dnes citovala britského premiéra Davida Camerona, ktorý na margo zostrelenia ruskej stíhačky uviedol, že Turecko má právo chrániť svoj vzdušný priestor.


Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová zasa vyjadrila nádej, že utorkový incident nezabráni urovnaniu konfliktu v Sýrii. Turecká agentúra Anadolu dnes informovala, že velenie tureckej armády nariadilo presun 20 tankov zo západu krajiny na juh k sýrskym hraniciam do Gaziantepu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies