Rusko pokutovalo Facebook a Telegram za zakázaný obsah

NETKY.SK • 11 Jún 2021, 10:39 • 2 min
Rusko pokutovalo Facebook a Telegram za zakázaný obsah

MOSKVA - Ruský súd opäť pokutoval sociálne siete Facebook a Telegram za to, že neodstránili zakázaný obsah.

slovakia

left justify in out

Facebook bude nútený zplatiť pokutu 194 000 eur, zatiaľ čo Telegram musí zaplatiť 114 000 eur, uviedol moskovský súd. Nie je však jasné, aký typ obsahu sa platformám nepodarilo odstrániť.

 

img

 

Pokuty sa zdajú byť poslednou indikáciou rastúceho úsilia Ruska o sprísnenie kontroly nad online politickým prejavom. Facebook dostal pokutu taktiež minulý mesiac v sume 297 000 eur za to, že nezrušil príspevky, ktoré ruské úrady považovali za „nezákonné“.

 

img

 

Aj Telegramu nedávno udelili pokutu 57 000 eur za to, že neodvolal protesty z aplikácie na odosielanie správ.

 

Prečítajte si: Ruskí diplomati zverejnili dokumenty o štátnom prevrate na Ukrajine v roku 2014

 

Roskomnazdor

Ruský štátny "strážny pes" Roskomnadzor v roku 2021 zintenzívnil svoje kroky proti zahraničným a ruským sociálnym sieťam. Začiatkom tohto roka úrad spomalil rýchlosť Twitteru a hrozil úplným zákazom platformy pre údajné neodstránenie nezákonného obsahu súvisiaceho s podnecovaním k samovraždám a detskou pornografiou.

 

V januári sa široko využívali aj platformy ako Telegram, TikTok, Facebook a Twitter na propagáciu opozičných demonštrácií na podporu uväzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Zástupcovia Telegramu a Facebooku boli predvolaní k ruskému mediálnemu dozorcovi, aby vysvetlili, prečo neodstraňujú výzvy na účasť na nelegálnych hromadných akciách. Úradníci tvrdili, že platformy sociálnych médií nedokázali odstrániť výzvy, aby sa pripojili k zhromaždeniam, a nesankčné pouličné akcie.

 

Posledná pokuta na nezávislej ruskej platforme na zasielanie správ Telegram je obzvlášť významná vzhľadom na jej popularitu v krajine. Aj keď bol Telegram prispôsobený ruskému jazyku až v roku 2017, občania Ruska ho široko používajú na komunikáciu v diskusných kanáloch a skupinách správ. Ruské úrady tiež pravidelne používajú Telegram na prenos oficiálnych správ.

 

V roku 2018 spoločnosť Roskomnadzor odstránila blokovanie Telegramu kvôli jeho odmietnutiu odovzdať šifrovacie kľúče a podozrievala používateľov z plánovania teroristických činov na platforme. Úrad minulý rok oficiálne stiahol požiadavky na obmedzenie aplikácie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies