Rusko pokračuje v posilňovaní svojej flotily vo východnom Stredomorí

NETKY.SK • 4 September 2013, 16:38 • 2 min
Rusko pokračuje v posilňovaní svojej flotily vo východnom Stredomorí

MOSKVA - Rusko vysiela do východného Stredomoria hliadkovú loď Smetlivyj z Čiernomorskej flotily. K plavidlám ruských námorných síl operujúcim v Stredozemnom mori sa neskôr pridá aj torpédoborec Nastojčivyj z Baltskej flotily. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na zdroje v hlavnom štábe vojenskej flotily.

slovakia

left justify in out

Zdroj dodal, že s rozkazom sa posádky oboch lodí oboznámili pred niekoľkými dňami a ihneď začali s prípravami na plavbu do miesta misie. Hliadková loď by mala podľa agentúry Reuters do východného Stredomoria doraziť do desiatich dní. Hliadková loď Smetlivyj, ako informuje Interfax, bola vyrobená pred 45 rokmi, ale nedávno jej vymenili niekoľko agregátov, čím bola obnovená jej technická pripravenosť.  

Do východného Stredomoria smeruje podľa Reuters aj raketový krížnik Moskva z Čiernomorskej flotily, ktorý sa mal pôvodne vydať na plavbu na Kapverdské ostrovy. Do oblasti sa dostane približne o desať dní a potom od protiponorkovej lode Admiral Pantelejev prevezme status vlajkovej lode tamojšej ruskej flotily. Ako začiatkom týždňa informovala agentúra Interfax, Rusko vyslalo do Stredomoria aj prieskumnú loď, ktorá však bude pôsobiť mimo rámca operácie vojenskej flotily.

K presunu ruských námorných posíl do východného Stredomoria dochádza v čase, keď sa americký prezident Barack Obama snaží získať v Kongrese podporu pre vojenskú akciu proti sýrskemu režimu za použitie chemických zbraní proti civilistom. Moskva je spojencom prezidenta Asada a na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala už viacero rezolúcií, ktoré naňho mali vyvinúť nátlak, aby skoncoval s bojmi. Rusko stále tvrdí, že konflikt v Sýrii treba riešiť politickými prostriedkami a za Asadovej účasti.

Prezident Vladimir Putin však v najnovšom rozhovore pre ruskú televíziu a americkú tlačovú agentúru AP uviedol, že v prípade, ak sa preukáže vina Damasku v súvislosti s chemickým útokom, Rusko nevylučuje, že dá súhlas s vojenskou operáciou v Sýrii - avšak jedine so schválením OSN.

Minulý týždeň ruské ministerstvo obrany informovalo, že do Stredomoria vysiela nové vojnové lode, ale tento rozkaz označilo za rutinné presuny. Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov ubezpečil, že Rusko nemá v úmysle nechať sa zatiahnuť do vojnového konfliktu kvôli Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona