Rusko pôjde na summit NATO, chce spolupracovať na protiraketovom štíte

NETKY.SK • 19 Október 2010, 11:39 • 2 min
Rusko pôjde na summit NATO, chce spolupracovať na protiraketovom štíte

Rusko pôjde na summit NATO, chce spolupracovať na protiraketovom štíte

slovakia

left justify in out

img

Rusko sa chce zapojiť do protiraketového štítu podporovaného Severoatlantickou alianciou a zúčastní sa tento mesiac na summite NATO. Svoj postoj k otázke štítu zmiernilo po ubezpečeniach zo strany Francúzska a Nemecka, informoval dnes zdroj blízky prebiehajúcim trilaterálnym rozhovorom lídrov.
      Bezpečnosť patrí k hlavným úskaliam vo vzťahoch Ruska so Západom a je dominantnou témou rozhovorov francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva v severofrancúzskom Deauville.
      "Rusko nie je proti účasti na systéme protiraketovej obrany, žiada však primeranú úlohu," povedal zdroj citovaný tlačovou agentúrou Reuters. Na novembrový summit NATO v Lisabone, na ktorom predstavia novú stratégiu aliancie, podľa zdroja príde samotný Medvedev.
      Merkelová, Sarkozy a Medvedev sa stretli v pondelok na večeri, po ktorej neposkytli verejné vyjadrenia. Trojstranné rokovania budú viesť neskôr v priebehu dnešného dňa.
      Ruský veľvyslanec pri NATO Dmitrij Rogozin v pondelok povedal, že Moskva vníma opatrne pozvánku na summit NATO a potrebuje viac detailov o ponuke spolupráce v oblasti protiraketovej obrany.
      Pokým USA a NATO tvrdia, že plán výstavby protiraketového štítu je zameraný proti hrozbe zo strany Iránu, Moskva sa obáva, že by mohol byť využitý proti jej jadrovému arzenálu a oslabiť tak jej obranu.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona