Rusko podporuje ukrajinské prímerie aj separatistické voľby

NETKY.SK • 7 November 2014, 15:26 • 2 min
Rusko podporuje ukrajinské prímerie aj separatistické voľby

MOSKVA - Rusko naďalej podporuje mierový proces na východe Ukrajiny a želá si pokračovanie rokovaní o ukončení konfliktu medzi ukrajinskými vládnymi silami a separatistami.

slovakia

left justify in out

V piatok to vyhlásil zahraničnopolitický poradca Kremľa Jurij Ušakov, ktorý sa tiež vyjadril, že Moskva "rešpektuje" Kyjevom a Západom odsudzované voľby v odštiepeneckých oblastiach. Potvrdil pritom, že výraz "uznáva", pre ktorý si Rusko vyslúžilo kritiku, nepoužil zámerne.

 

"Podporujeme pokračovanie minského procesu a zasadzujeme sa za konanie ďalšieho stretnutia kontaktnej skupiny," povedal Ušakov pred novinármi v narážke na rokovania v bieloruskom Minsku, kde strany ukrajinského konfliktu 5. septembra dosiahli dohodu o prímerí. "Ale nie všetko závisí od nás. Je tam veľa faktorov," dodal poradca. Na otázku týkajúcu sa "rešpektovania" namiesto predošlého "uznávania" volieb v separatistických oblastiach z 2. novembra odpovedal, že ide o "rozdielne slová". "Slovo rešpekt bolo zvolené zámerne... V zásade rešpektujeme vôľu voličov." 

 

Ušakov taktiež informoval o dosiahnutí dohôd, ktoré umožnia priame okovanie ruského prezidenta Vladimira Putina s britským premiérom Davidom Cameronom a francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom počas nadchádzajúceho summitu skupiny G20 v austrálskom Brisbane, ktorý sa skutoční 15. a 16. novembra. Putin by sa mal samostatne stretnúť aj s riaditeľkou Medzinárodného menového fondu Christine Lagardovou a japonským premiérom Šinzom Abem, a to na summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) usporiadanom 10. a 11. novembra v Pekingu. 

 

Hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko medzitým v piatok informoval, že hranicou medzi Ruskom a východnou časťou Ukrajiny prešla kolóna, ktorej súčasťou bolo 32 tankov, 16 húfnic a vozidlá s muníciou a bojovníkmi, čo prezentoval ako "pokračovanie nasadzovania výzbroje a ruských žoldnierov na frontových líniách".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona