Rusko podporilo zavedenie 48-hodinového humanitárneho prímeria v Aleppe

NETKY.SK • 26 August 2016, 13:03 • 2 min
Rusko podporilo zavedenie 48-hodinového humanitárneho prímeria v Aleppe

MOSKVA - Rusko súhlasilo so 48-hodinovým prímerím v sýrskom Aleppe, ktoré by umožnilo doručenie dodávok naliehavo potrebnej humanitárnej pomoci pre jeho obyvateľov. Stále sa však čaká na bezpečnostné garancie od ďalších zainteresovaných strán, píše agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Máme súhlas Ruskej federácie so 48-hodinovým zastavením bojov, čakáme ešte na ďalších aktérov zapojených do bojov," povedal dnes novinárom koordinátor humanitárnej pomoci OSN pre Sýriu Jan Egeland.

 

Podľa OSN sú už kamióny s pomocou pripravené a môžu sa vydať na cestu, hneď ako príde správa o prerušení bojov v Aleppe. Potraviny a ďalšie dodávky by mali byť súbežne doručené do východných štvrtí mesta ovládaných povstalcami i do západnej časti, ktorú kontroluje vláda.

 

V prípade, že sa prímerie nepodarí presadiť, vypukne v Aleppe "humanitárna katastrofa", aká nemá vo vyše päťročnej vojne v Sýrii obdobu, varuje OSN. Snahy o zastavenie paľby však komplikujú protichodné záujmy viacerých svetových a regionálnych mocností, ktoré sa angažujú v sýrskom konflikte.

 

Myšlienku 48-hodinového prímeria v Aleppe podporili aj Spojené štáty, ktoré by však radšej uvítali dohodu o zastavení bojov na celom území Sýrie. Aj o tejto otázke dnes v Ženeve rokujú šéfovia diplomacie USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov. Opatrný súhlas s prímerím vyjadrila aj hlavná organizácia zastrešujúca sýrsku opozíciu.

 

Teroristami ovládané štvrte na východe Aleppa sú obkľúčené od 17. júla. Podľa odhadov OSN v obliehanej oblasti uviazlo 250.000-300.000 obyvateľov, ktorí sú odrezaní od dodávok potravín, vody, liekov i elektriny. Mimoriadne ťažká je aj situácia 1,5 milióna obyvateľov vládou kontrolovanej západnej časti mesta, kam sa OSN podarilo dopraviť aspoň nejakú pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona