Rusko podnikne odvetné opatrenia voči českým novinárom, avizovala Zacharovová

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 18:30 • 2 min
Rusko podnikne odvetné opatrenia voči českým novinárom, avizovala Zacharovová

MOSKVA - Odvetné opatrenia Ruskej federácie voči Českej republike v súvislosti s nepredĺžením akreditácie dvom ruským novinárom v Česku potvrdila dnes podľa agentúry RIA Novosti hovorkyňa rezortu zahraničných vecí v Moskve Marija Zacharovová.

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov pôjde o analogické opatrenia, ktoré sú výlučne reakciou na rozhodnutie Prahy. Podobné kroky k novinárom z iných krajín sú pre ruskú stranu vždy veľkým rozčarovaním, pretože rezort diplomacie má podľa Zacharovovej akreditácie vydávať, a nie odoberať.

 

Český zastupiteľský úrad v Moskve nemá podľa dostupných správ žiadne ďalšie informácie. Nie je tak jasné, koho sa odvetné opatrenia ruskej strany dotknú. Za kroky, ktoré poškodzujú rusko-české vzťahy a ktoré nezostanú bez adekvátnej reakcie, označilo ruské ministerstvo zahraničných vecí v Moskve už pred viac ako týždňom nepredĺženie akreditácie dvoch ruských novinárov pôsobiacich v ČR.

 

"Tieto nevľúdne kroky českých úradov poškodzujú dvojstranné vzťahy a sú v rozpore s deklarovaným odhodlaním Prahy rešpektovať princípy slobody slova a práva novinárov. Dôrazne protestujeme v súvislosti s nekonštruktívnymi akciami Prahy, ktoré samozrejme nezostanú bez adekvátnej reakcie," konštatovalo ministerstvo vo vtedajšom vyhlásení.

 

Už po druhý raz v ČR nepredĺžili akreditáciu spravodajcovi tlačovej agentúry RIA Novosti Alexandrovi Kuranovovi. V jeho prípade sa tak po prvý raz stalo vlani v novembri, čo však Praha po protestoch Moskvy korigovala a označila za nedorozumenie.

 

Druhým zo žurnalistov, ktorého sa to teraz týka, je podľa ruských i českých zdrojov spravodajca novín Večernaja Moskva Vladimir Snegiriov. Ministerstvo zahraničných vecí ČR dostalo nedávno niekoľkostránkové zdôvodnenie, v ktorom Bezpečnostná informačná služba (BIS) podrobne špecifikuje, v čom spočíva bezpečnostné riziko v súvislosti s oboma osobami, informovali české médiá bez ďalších detailov.

 

V ČR sú podobné informácie v režime utajenia. "Je to procedúra, pri ktorej postupujeme vždy rovnako. Novinári nás požiadajú o predĺženie akreditácie a my na základe informácií i našich spravodajských služieb buď akreditáciu predĺžime, alebo nepredĺžime. V tomto prípade sme ju nepredĺžili, ale nemôžem zájsť do detailov," povedala 13. apríla v reakcii hovorkyňa českého rezortu diplomacie Michaela Lagronová. Súčasne zdôraznila, že Praha svoj postup Moskve v dohľadnom čase zdôvodní, avšak nie prostredníctvom médií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies