Rusko podniká kroky, aby zaistilo bezpečnosť svojej vojnovej flotily na Ukrajine

NETKY.SK • 26 Február 2014, 16:51 • 2 min
Rusko podniká kroky, aby zaistilo bezpečnosť svojej vojnovej flotily na Ukrajine

MOSKVA - Rusko podniká opatrenia na zaistenie bezpečnosti zariadení a zbraní svojej flotily vojenských lodí, ktoré majú hlavnú základňu pri pobreží polostrova Krym v Čiernom mori, na juhu Ukrajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorého citovali tlačové agentúry RIA Novosti a Reuters.
     

"Pozorne sledujeme, čo sa deje na Kryme, čo sa deje okolo flotily v Čiernom mori," povedal Šojgu. "Podnikáme opatrenia zaručujúce bezpečnosť zariadení, infraštruktúry a arzenálov Čiernomorskej flotily," spresnil minister, ale konkrétne podrobnosti neuviedol.

      

Čiernomorský polostrov Krym administratívne pripojil k Ukrajine v roku 1954 vtedajší sovietsky vodca Nikita Chruščov. Krym je jedinou časťou Ukrajiny, kde tvoria väčšinu obyvateľstva etnickí Rusi a v súčasnosti je hlavnou baštou odporu voči Majdanu. Nové vedenie Ukrajiny vyjadruje obavy zo súčasných separatistických tendencii na Kryme.
      

V krymskom prístave Sevastopol sídli aj časť ruskej čiernomorskej flotily.
      

Dnes už Šojgu oznámil aj to, že ruský prezident Vladimir Putin neočakávane nariadil test bojovej pripravenosti vojsk v strednej a západnej časti Ruska. "V súlade s nariadením prezidenta Ruskej federácie sily Západného vojenského okruhu boli uvedené do pohotovosti o 14.00 h (moskovského času; 11.00 h SEČ)," citovala agentúra Interfax vyjadrenie ministra obrany. Test bude vykonaný v dvoch fázach a skončí sa 3. marca. Zapoja sa do neho aj niektoré jednotky rozmiestnené v strednej časti Ruska. 

 

Nie je jasné, či skúška súvisí so súčasnou napätou politickou situáciou na Ukrajine, s ktorou susedí územie Západného vojenského okruhu. Oznámenie ruského ministra síce žiadnu zmienku o Ukrajine neobsahuje, avšak agentúra Interfax naznačila jasnú súvislosť Putinovho nariadenia s aktuálnymi ukrajinskými udalosťami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies