Rusko pobúrilo Poliakov pripísaním spoluviny na rozpútaní druhej svetovej vojny

NETKY.SK • 26 September 2015, 17:51 • 2 min
Rusko pobúrilo Poliakov pripísaním spoluviny na rozpútaní druhej svetovej vojny

VARŠAVA - Ruský veľvyslanec v Poľsku vyvolal pobúrenie svojím piatkovým vyhlásením, v ktorom pripísal hostiteľskej krajine čiastočnú zodpovednosť za vypuknutie druhej svetovej vojny. Vyjadril pritom názor, že sovietska invázia do Poľska z roku 1939 nebola aktom agresie, ale sebaobrany, informovala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

"Poľská politika viedla v septembri 1939 k pohrome, pretože Poľsko v 30. rokoch opakovane zabránilo vytvoreniu koalície proti hitlerovskému Nemecku. Poľsko tak bolo čiastočne zodpovedné za tú pohromu, čo nasledovala," povedal veľvyslanec Sergej Andrejev v rozhovore, ktorý odvysielala súkromná stanica TVN.


Poľské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyhlásilo, že Andrejevove slová "podrývajú historickú pravdu" a javia sa ako snaha ospravedlňovať stalinistické zločiny. Ruského veľvyslanca si v tejto súvislosti na pondelok predvolal minister zahraničných vecí Grzegorz Schetyna.


Poľská premiérka Ewa Kopaczová takisto vyjadrila svoju nevôľu a pripomenula, že "úlohou veľvyslanca by malo byť vytváranie súladu a priateľských vzťahov medzi krajinami".


Druhá svetová vojna sa začala v roku 1939 po uzavretí paktu medzi nacistickým Nemeckom a Sovietskym zväzom, ktorého utajovanou súčasťou bolo obsadenie a rozdelenie Poľska. Nemecko vtrhlo do Poľska ako prvé zo západu, zatiaľ čo invázia Sovietov nasledovala o 16 dní neskôr. Vojna si vyžiadala životy miliónov Poliakov.
Napätie vo vzťahoch medzi Varšavou a Moskvou je obzvlášť vysoké od ruskej anexie Krymu z marca 2014, ktorú Poľsko dôrazne odsúdilo.


Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo poľskú veľvyslankyňu v krajine Katarzynu Pelczynskú-Naleczovú, aby jej vyjadrilo protest voči vandalizmu na cintoríne padlých sovietskych vojakov v poľských Milejczyciach. Bolo to už druhé predvolanie poľskej veľvyslankyne v Rusku za osem dní. V prvom prípade išlo o demontáž pamätníka generála Červenej armády Ivana Čerňakovského v Pieniežne, proti ktorému Moskva takisto dôrazne protestovala a vyjadrila očakávanie, že predmetný proces bude pozastavený.


V uplynulých dňoch Poliaci rozhnevali Rusko aj odopretím vstupu jednému z predstaviteľov Krymu, ktorý sa mal vo Varšave zúčastniť na konferencii Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies