Rusko po vzore USA tiež zvažuje obmedzenie zahraničných médií

NETKY.SK • 28 Jún 2017, 21:11 • 2 min
Rusko po vzore USA tiež zvažuje obmedzenie zahraničných médií

MOSKVA - Poslanci ruského parlamentu začali zvažovať možnosti, ako posilniť dohľad nad zahraničnými médiami vysielajúcimi v ruštine, a tiež otázku, v akých prípadoch zakazovať ich vysielanie.

slovakia

left justify in out

Ako v stredu v Moskve vyhlásil šéf novovytvoreného výboru Rady federácie Federálneho zhromaždenia Ruskej republiky Andrej Klimov, poslanci už začínajú rozmýšľať nad vhodnými prostriedkami, ktorými by sa dalo docieliť, aby sa zahraničné médiá vysielajúce v ruštine správali v súlade s ruskými zákonmi, predovšetkým so zákonom o zahraničných agentoch.

Zahraničné médiá, ktoré vysielajú aj v ruštine, budú musieť podľa Klimova v každom prípade poskytovať úradom podrobné údaje o ich financovaní a aktivitách. Ak nejakým spôsobom porušia zákon, príslušný kontrolný úrad, ktorý v Rusku ešte len plánuje zriadiť, bude môcť zakázať alebo pozastaviť ich vysielanie.

Podľa agentúry AP sú tieto ruské aktivity odvetou za zákon, ktorý v marci prijal americký Kongres v súvislosti s vyšetrovaním ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb, a na základe ktorého vyšetrujú aj rolu anglického vysielania ruskej televízie RT.

Tomu, že z ruskej strany ide o odvetné opatrenie, nasvedčuje aj fakt, že Klimovom riadený novovytvorený výbor hornej komory ruského parlamentu má v popise práce najmä dohľad nad zasahovaním zahraničia do vnútorných záležitostí Ruska.

Napätie vo vzťahoch medzi Moskvou a Washingtonom sa v stredu snažil čiastočne schladiť hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý povedal, že presná podoba novej ruskej legislatívy upravujúcej vysielanie zahraničných médií v ruštine zatiaľ nebola stanovená. "Je priskoro hovoriť o tom, že by v tejto otázke existoval konsenzus," povedal hovorca Kremľa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona