Rusko po vyjadreniach amerického generála poprelo podporu afganského Talibanu

NETKY.SK • 25 Marec 2018, 10:25 • 2 min
Rusko po vyjadreniach amerického generála poprelo podporu afganského Talibanu

KÁBUL - Rusko odmietlo vyjadrenia hlavného veliteľa NATO v Afganistane o tom, že Moskva podporuje Taliban a dokonca tomuto radikálnemu hnutiu dodáva zbrane. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Americký generál John Nicholson v rozhovore pre britskú stanicu BBC tento týždeň povedal, že Rusko podniká kroky na oslabenie aktivít USA v Afganistane napriek spoločným záujmom v boji proti terorizmu a narkotikám. Podľa jeho slov sa objavili náznaky, že Moskva poskytuje afganským povstalcom finančnú podporu i zbrane.

 

"Afganskí lídri nám doniesli na veliteľstvo zbrane a povedali, že toto dali Rusi Talibanu," uviedol Nicholson. Ruské veľvyslanectvo v Kábule vo vyhlásení takéto vyjadrenia odmietlo ako "plané reči" a zopakovalo predošlé popretia zo strany ruských predstaviteľov.

 

"Znova zdôrazňujeme, že takéto vyhlásenia sú absolútne nepodložené, a vyzývame oficiálnych predstaviteľov, aby nehovorili nezmysly," napísala ambasáda. Ruskí predstavitelia v minulosti uviedli, že ich obmedzené kontakty s Talibanom boli zamerané na podporu mierových rozhovorov a zaistenie bezpečnosti ruských občanov. Moskva ponúkla pomoc pri koordinácii mierových rokovaní v Afganistane.

 

Predstavitelia Talibanu pre Reuters povedali, že ich skupina udržiava kontakty s Moskvou najmenej od roku 2007, pričom však angažovanosť Ruska neprekračuje "morálnu a politickú podporu".

 

Moskva kritizuje Spojené štáty a NATO za to, ako postupujú vo vojne v Afganistane. Rusko napriek tomu spočiatku poskytovalo afganskej armáde vrtuľníky a súhlasilo, že zásobovacia trasa pre Američanmi vedené spojenecké sily v krajine povedie cez jeho územie.

 

Väčšina z tejto spolupráce stroskotala, keď sa vzťahy medzi Ruskom a Západom v uplynulých rokoch zhoršili v súvislosti s konfliktmi na Ukrajine a v Sýrii, uzatvára Reuters.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies