Rusko po haváriách svojich stíhačiek zvažuje redislokáciu letky na Humajmím

NETKY.SK • 6 December 2016, 13:01 • 2 min
Rusko po haváriách svojich stíhačiek zvažuje redislokáciu letky na Humajmím

MOSKVA - Ruský denník Kommersant dnes priniesol informáciu, že hlavná časť lietadiel ruskej lietadlovej lode Admiral Kuznecov by mohla redislokovaná na ruskú základňu Humajmím v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Kommersant dodal, že ak dôjde k tejto zmene, bude to dôsledok nemožnosti operatívne riešiť technický problém so záchytnou sieťou na lietadlovej lodi. Kvôli nemu spadla pred tromi dňami pri pristávacom manévri do Stredozemného mora stíhačka Su-33.

 

K incidentu došlo minulú sobotu, keď sa stíhačka po splnení svojej bojovej úlohy vracala na lietadlovú loď. Pri pristávacom manévri však zlyhalo záchytné zariadenie pre stíhačky.

 

Pilotovi sa podarilo včas katapultovať. Záchranárske tímy ho lokalizovali, vytiahli z mora a previezli na palubu lietadlovej lode. Zdravie pilota nie je ohrozené, ubezpečilo ministerstvo s tým, že lety ruských lietadiel pokračujú v súlade so stanovenými plánmi.

 

Sobotňajší incident je druhou haváriu ruského vojenského lietadla na misii v Sýrii. V novembri totiž havarovalo vojenské lietadlo Mig-29, keď sa pripravovalo na pristátie na lietadlovej lodi. Aj pilot tohto stroja sa bezpečne katapultoval.

 

"Ak sa v dohľadnom čase nepodarí odstrániť problémy s brzdiacimi lanami na štartovacej a pristávacej ploche lietadlovej lode, potom sa na základe rozhodnutia generálneho štátu ruských ozbrojených síl hlavná časť letky strojov Su-33 (približne osem lietadiel) a MiG-29K (dve lietadlá) redislokuje na leteckú základňu Humajmím v provincii Lázikíja," napísal dnes podľa agentúry Interfax denník Kommersant s odvolaním sa na zdroje na ministerstve obrany. Z tejto základne budú potom ruské lietadlá štartovať na misie v provinciách Idlib a Aleppo.

 

Ruské jednotky sú v Sýrii na pozvanie sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pričom jeho armáde poskytujú podporu pri pozemných útokoch na pozície protivládnych povstalcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona