Rusko plánuje z rezervného fondu minúť vyše 50 miliárd

NETKY.SK • 27 Február 2015, 13:30 • 2 min
Rusko plánuje z rezervného fondu minúť vyše 50 miliárd

MOSKVA - Rusko plánuje v tomto roku vyčerpať viac ako 50 mld. USD zo svojho núdzového rezervného fondu, keďže pokles cien ropy a zmenšujúca sa ekonomika spôsobujú rast deficitu štátneho rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Prvá námestníčka ministra financií Tatiana Nesterenková v piatok povedala, že vláda požiada parlament, aby schválil vyčerpanie 3,2 bil. rubľov (RUB), čo je zhruba 52,36 mld. USD z rezervného fondu v roku 2015 vrátane 500 mld. RUB, s ktorými rozpočet už ráta.

 

Znamená to, že Rusko by mohlo za jediný rok minúť podstatne viac ako polovicu financií rezervného fondu, v ktorom je teraz 85 mld. USD. Rusko v súčasnosti reviduje svoj tohtoročný rozpočet, ktorý bol založený na predpoklade, že cena ropy bude 100 USD za barel. Súčasná cena ropy je však vo výške približne 60 USD za barel. Ministri už skôr uviedli, že rozpočet teraz bude rátať s priemernou cenou ropy 50 USD za barel.

 

Nesterenková uviedla, že v najhoršom prípade by objem financií v rezervnom fonde mohol do konca tohto roka klesnúť na 1 bil. RUB. Znamenalo by to, že by sa mohlo minúť viac ako 80 % financií fondu. Námestníčka ministra financií konštatovala, že podľa projekcií rezortu bude rozpočtový deficit Ruska v tomto roku na úrovni 3,7 % hrubého domáceho produktu. Pôvodne sa pritom predpokladalo, že rozpočtový schodok v roku 2015 bude iba vo výške 0,6 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies