Rusko plánuje vybudovať na Kryme kultúrne stredisko

NETKY.SK • 5 August 2018, 19:34 • 2 min
Rusko plánuje vybudovať na Kryme kultúrne stredisko

MOSKVA - Rusko hodlá presunúť na anektovaný Krym šesť majstrovských výtvarných diel z popredných ruských galérií a múzeí.

slovakia

left justify in out

Diela majú byť umiestnené v plánovanom novom kultúrnom stredisku na tomto polostrove, vyplýva z projektu, ktorý predstavila ruská vicepremiérka pre kultúru Oľga Golodecová. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters.

 

Stredisko bude zahŕňať operu, baletné divadlo, múzeum, kino a tanečnú školu, uviedla politička. "Do vytvorenia tohto komplexu sú zapojení pracovníci Ermitáže, Štátnej Tretiakovskej galérie a Štátneho ruského múzea. Ústredná budova bude výstavným centrom a stálou expozíciou svetových umeleckých diel," spresnila Golodecová.

 

Mesto, v ktorom sa má zamýšľané kultúrne stredisko nachádzať, vicepremiérka nešpecifikovala, podľa niekoľkých indícií by však mohlo ísť o Sevastopoľ. Podľa nej tento krok súvisí s narastajúcim počtom turistov v danej oblasti. S myšlienkou otvorenia kultúrneho strediska na Kryme prišiel minulý rok v novembri šéf Kremľa Vladimir Putin.

 

Golodecová ďalej poznamenala, že od májového sprístupnenia automobilovej časti mostu spájajúceho Krym s ruskou pevninou využilo túto trasu 1,5 milióna turistov. Jeho výstavba si však vyslúžila kritiku zo strany EÚ, ktorá to označila za ďalšie porušenie ukrajinskej suverenity a na firmy, ktoré sa na výstavbe podieľali, uvalila sankcie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona