Rusko plánuje predať väčšinový podiel v ropnej spoločnosti Bašnefť

NETKY.SK • 20 Február 2016, 17:49 • 2 min
Rusko plánuje predať väčšinový podiel v ropnej spoločnosti Bašnefť

KRASNOJARSK - Ruská vláda uvažuje nad predajom kontrolného podielu v štátnej ropnej spoločnosti Bašnefť strategickému investorovi a ministerstvo energetiky tieto plány podporuje, uviedol na ekonomickej konferencii v Krasnojarsku prvý námestník ruského ministra energetiky Alexej Teksler.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom agentúry Reuters a TASS.

 

"Najlepším riešením by bolo predať kontrolný, teda vyše 50-%, podiel strategickému investorovi, aj keď sú tu aj ďalšie možnosti," povedal Teksler. Tento týždeň agentúra Reuters uviedla, že Rusko uvažuje o predaji rôznych podielov, od 25 až do 75 % v závislosti od ponuky zo strany investora. Približne štvrtinový podiel kontroluje v Bašnefti Baškirská republika, tá však dala najavo, že svoj podiel predať nemieni. Ako uviedli jej predstavitelia, predaj podielu by mal pre ekonomický rozvoj oblasti vážne dôsledky.

 

V polovici februára ruský minister ekonomického rozvoja Alexej Uljukajev uviedol, že Moskva plánuje sprivatizovať tento rok viacero energetických podnikov a medzi nimi aj koncerny Rosnefť a Bašnefť. Pôvodne bola v privatizačnom pláne na tento rok aj ruská banka Sberbank, tá by sa však podľa Uljukajeva v dohľadnej budúcnosti predávať nemala.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona