Rusko plánuje alternatívnu verziu Wikipédie

NETKY.SK • 14 November 2014, 19:35 • 2 min
Rusko plánuje alternatívnu verziu Wikipédie

MOSKVA - Rusko plánuje vytvoriť vlastnú "Wikipédiu" s cieľom zaistiť, že jeho občania budú mať prístup k "podrobnejším a spoľahlivejším" informáciám o svojej krajine, oznámila dnes ruská prezidentská knižnica.

slovakia

left justify in out

Moskva tento rok s odvolaním sa na západné hrozby posilnila kontrolu internetu, čo kritici označujú za opatrenia na cenzúru celosvetovej počítačovej siete, a predstavila ďalší prokremeľský internetový obsah podobný obsahu dôkladne kontrolovaných štátnych médií, uviedla agentúra Reuters.
     

Wikipédia, internetová encyklopédia zostavovaná používateľmi z celého sveta, má stránky venované takmer každému regiónu alebo väčšiemu mestu v 11 časových pásmach Ruska, avšak podľa knižnice Kremľa to nestačí.
     

"Analýza tohto zdroja ukázala, že nie je schopný poskytnúť informácie o regióne a živote v krajine podrobne ani dostatočne," citovala vyhlásenie prezidentskej knižnice štátna tlačová agentúra RIA Novosti.

     

"Vytvorenie alternatívnej Wikipédie sa začalo," dodáva vyhlásenie, podľa ktorého na tento proces už odovzdali 50.000 kníh a archívnych dokumentov z 27 knižníc z celého Ruska.
     

Nie je jasné, či by mohol projekt nejako ovplyvniť prístup Rusov k existujúcej Wikipédii, dodáva Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona