Rusko oznámilo, že je 'krajne znepokojené' situáciou na Kryme

NETKY.SK • 1 Marec 2014, 11:15 • 2 min
Rusko oznámilo, že je 'krajne znepokojené' situáciou na Kryme

KYJEV/MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyhlásilo, že Moskva je "krajne znepokojená" nedávnym vývojom na ukrajinskom polostrove Krym a že tento vývoj potvrdzuje túžbu kyjevských politikov destabilizovať tamojšiu situáciu. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Sme presvedčení, že je krajne nezodpovedné ďalej stupňovať napätie v už aj tak vypätej situácii na Kryme," uviedlo ruské ministerstvo vo vyhlásení.
      

Nový proruský premiér na Kryme Sergej Aksionov dnes už skôr požiadal Moskvu a ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc pri riešení začínajúceho konfliktu na polostrove. Niekoľko minút po zverejnení premiérovej žiadosti citovali ruské tlačové agentúry zdroj z Putinovej vlády, podľa ktorého Aksionovova žiadosť "neostane nepovšimnutá".
      

Aksionov tiež verejnosti oznámil, že má pod kontrolou všetky vojenské sily, políciu a ďalšie bezpečnostné služby na Kryme, ktoré budú plniť iba jeho príkazy. Upozornil veliteľov, ktorí s tým nesúhlasia, že by mali zo svojich postov odísť, ako informovali tlačové agentúry DPA a AP. 
      

"Vzhľadom na moju zodpovednosť za životy a bezpečnosť občanov žiadam prezidenta Ruska Vladimira Putina o pomoc pri zaisťovaní mieru a pokoja na území autonómnej Krymskej republiky," napísal Aksionov vo vyhlásení.

Aksionov dodal, že k rozhodnutiu dospel po tom, čo nová vláda v Kyjeve v piatok porušila štatút autonómie Krymu pri vymenovaní nového policajného šéfa pre Krym. Aksionov, šéf hlavnej proruskej strany na Krymskom polostrove, bol za premiéra vymenovaný krymským parlamentom vo štvrtok 27. februára - v období, keď na Ukrajine prudko stúplo napätie, pretože Krym odporuje novým predstaviteľom v Kyjeve, ktorí prevzali moc v štáte minulý týždeň.

Americký prezident Barack Obama v piatok reagoval na správy o pohyboch ruskej armády po území Ukrajiny varovaním, že akákoľvek ruská vojenská akcia destabilizuje situáciu, čo nie je v záujme Ukrajiny, Ruska ani Európy. V piatok nastal totiž prudký vývoj udalostí na Kryme, kde žije väčšinové ruské obyvateľstvo. Ozbrojení muži označení ako ruskí vojaci obsadili kľúčové letiská na polostrove, kde má základňu ruská Čiernomorská flotila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies