Rusko oslávilo Deň slovanskej písomnosti a kultúry

NETKY.SK • 26 Máj 2017, 13:01 • 2 min
Rusko oslávilo Deň slovanskej písomnosti a kultúry

MOSKVA - V Ruskej federácii a niekoľkých ďalších slovanských krajinách si uctievajú pamiatku svätých Cyrila a Metoda. Pravoslávna cirkev označuje tento sviatok ako Deň svätých Cyrila a Metoda, spoločnosť ako Deň slovanskej písomnosti a kultúry.

slovakia

left justify in out

V Rusku sa tento deň v roku 1863 zaviedla Ruská Svätá synoda na počesť 1000. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda do Veľkomoravskej ríše. Tento sviatok zostal následne dlho v zabudnutí; k jeho obnove došlo až v roku 1986. Pôvodne sa oslavoval 11. mája, neskôr ho v Rusku preniesli na 24. mája.

 

Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill v Chráme Krista Spasiteľa v Moskve, kde v Deň slovanskej písomnosti a kultúry slúžil svätú liturgiu, v príhovore pozdravil okrem Rusov aj všetkých Slovanov.

 

"Je veľmi ťažké prirovnať k niečomu tento životný hrdinský čin apoštolom rovných svätých Cyrila a Metoda. Ich kultúrna činnosť a duchovná misia zmenili život Slovanov, urobili ich dostatočnými, samostatnými, položili začiatok veľmi bohatej kultúry slovanských národov," povedal Kirill, ktorého cituje Prvý kanál ruskej verejnoprávnej televízie.

 

Od roku 2010 sa ústredné oslavy pri príležitosti Dňa slovanskej písomnosti a kultúry konajú na Červenom námestí v Moskve, ale súvisiace podujatia sa organizujú po celej krajine.

 

Slávnostné liturgie, krížové cesty, stretnutia so spisovateľmi, vedecká konferencia na tému "Slovanský svet: Čo je spoločné a v čom je rozmanitosť", koncerty, podujatia v múzeách, ukážky zo života Slovanov - to spravidla býva na programe dňa.

 

V tento deň sa osobitne zdôrazňuje prínos solúnskych bratov Cyrila a Metoda v tom, že vytvorili prvé slovanské písmo, hlaholiku, neskôr zjednodušené a nazvané cyrilika. Je to deň "rodného jazyka, knihy, literatúry a kultúry", odpovedajú v súčasnosti Rusi na otázku ohľadom významu tohto dňa.

 

V roku 863 Konštantín a Metod spolu s niekoľkými spoločníkmi (Klimentom, Savom, Angelárom, Naumom, Vavrincom a ďalšími) odišli z gréckeho Solúna na Veľkú Moravu šíriť kresťanstvo a kultúru. Pochopili, že ak chcú byť úspešní, musia sa prispôsobiť rečou i kultúrou miestnemu obyvateľstvu.

 

Konštantín skôr, ako odišli na túto misiu, zostavil pre Slovanov písmo známe ako hlaholika. Do jazyka Slovanov preložili celú liturgiu (bohoslužobné texty) a časť Biblie. Išlo v tom čase o prevratný čin, pretože pri bohoslužbách sa používali dovtedy len tri jazyky: gréčtina, hebrejčina a latinčina.

 

V Bulharsku 24. mája slávia Deň bulharskej osvety, kultúry a slovanskej písomnosti. Na Slovensku sa Deň sv. Cyrila a Metoda slávi 5. júla, v Česku majú 5. júla Deň slovanských vierozvestcov Cyrila a Metoda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies