Rusko opätuje úder Británii, krajinu obviňuje z rusofóbie

NETKY.SK • 23 Marec 2018, 14:58 • 2 min
Rusko opätuje úder Británii, krajinu obviňuje z rusofóbie

MOSKVA – Od chvíle, kedy došlo k útoku na bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa sa medzi Britániou a Ruskom spustila ostrá slovná prestrelka.

slovakia

left justify in out

Británia otvorene obviňuje ruského prezidenta Vladimíra Putina zo zosnovania útoku na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry. Boli nájdení v kritickom stave, prevezení do nemocnice. Lekári uviedli, že obaja boli otrávení jedom novičok. Moskva obvinenia odmieta a výroky ostro kritizuje, krajinu obvinila z „rusofóbie“ a „ostrovnej mentality“.

 

Uviedol to šéf oddelenia ruského ministerstva zahraničných vecí pre odzbrojenie a kontrolu zbraní Vladimir Jermakov. Taktiež informoval, že Británia nevedela zabrániť teroristickému útoku vo svojej vlastnej krajine. Možnosťou ostáva aj to, že sama zorganizovala tento útok. Vo svojom vyhlásení taktiež uviedol, že ak by bol pri útoku na Skripaľovcov použitý novičok, obaja by okamžite zomreli.

 

„Je stále viac a viac zrejmé, že útok v Salisbury je neslýchaným ilegálnym činom, Jedna vec je však istá – Rusko s tým nemá nič spoločné. Nemáme z toho žiadny osoh. Zmiernite trocha svoju rusofóbiu a ostrovnú mentalitu,“ vyhlásil Jemakov po stretnutí zahraničných diplomatov v Moskve, ktorého sa nezúčastnili diplomati z USA ani Británie.     

 

Británia, ktorá Rusko obvinila z otrávenia agenta a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou A234 z druhu novičok obviňuje ruskú hlavu štátu Putina, pričom nedisponuje žiadnymi dôkazmi. Tento incident výrazným spôsobom ochladil vzťahy medzi krajinami, ide o najväčší spor od ukončenia Studenej vojny v roku 1991.

 

Britský minister zahraničia Boris Johnson sa domnieva, že Moskva iniciovala útok pretože krajina odsúdila praktiky a porušovanie ľudských práv v Rusku. „Je evidentné, že Boris Johnson je otrávený nenávisťou, hnevom a profesionalitou. Je preto hrozivé, že takáto osoba zastupuje politické vedenie jadrovej mocnosti,“ vyjadrila sa Marija Zacharovová, hovorkyňa ruského ministerstva diplomacie na sociálnej sieti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies