Rusko odovzdalo návrh bezpečnostných záruk pre USA

NETKY.SK • 15 December 2021, 19:12 • 2 min
Rusko odovzdalo návrh bezpečnostných záruk pre USA

MOSKVA - Rusko v stredu oznámilo, že Spojeným štátom odovzdalo svoj návrh právne záväzných bezpečnostných záruk ohľadne rozširovania NATO na východ. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v tejto veci rokoval s námestníčkou amerického ministra zahraničných vecí pre európske a eurázijské záležitosti Karen Donfriedovou a odovzdal jej znenie ruských návrhov. "Uskutočnila sa podrobná diskusia o bezpečnostných zárukách vo svetle pokračujúcich pokusov Spojených štátov a NATO zmeniť vojensko-politickú situáciu v Európe vo svoj prospech," píšu vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.

 

img

 

Donfriedová v neskoršom videu uviedla, že ruské návrhy odnesie do Washingtonu, ktorý sa o ne podelí aj so svojimi spojencami a partnermi. Dodala, že počas rokovaní v Moskve poukázala na americké obavy zo zhromažďovania ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach a potvrdila záväzok USA voči zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny.

 

Prečítajte si tiež: V Rusku vynašli plynovú masku na ochranu pred zbraňami hromadného ničenia

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí po stredajších rokovaniach zverejnilo zoznam svojich požiadaviek voči USA a NATO. Okrem iného žiada oficiálne zrušenie rozhodnutia NATO z roku 2008, ktoré otvorilo možnosť budúceho vstupu do aliancie pre Ukrajinu a Gruzínsko.

 

img

 

Poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Jurij Ušakov informoval novinárov, že o ruských požiadavkách bezpečnostných záruk hovoril v stredu šéf Kremľa prostredníctvom videohovoru aj s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, ktorý túto iniciatívu plne podporuje.

 

Možno vás zaujme: Volodymyr Zelenskyj zvažuje referendum o Donbase

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies