Rusko odmietlo tvrdenia o budovaní vojenskej základne v sýrskej Palmýre

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 11:45 • 2 min
Rusko odmietlo tvrdenia o budovaní vojenskej základne v sýrskej Palmýre

MOSKVA - Rusko poprelo tvrdenia, že v stredosýrskom meste Palmýra buduje novú vojenskú základňu. Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v utorok večer spresnil, že v Palmýre sa nachádza len dočasný tábor ženistov, ktorí sa podieľajú na odmínovaní mesta.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP totiž predtým informovala, že podľa americkej organizácie venujúcej sa ochrane kultúrneho dedičstva stavajú ruské jednotky v Palmýre novú vojenskú základňu - a to vraj v blízkosti archeologického náleziska zapísaného na zoznam svetového kultúrneho dedičstva Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO).

 

Organizácia American School of Oriental Research's Cultural Heritage Initiative zverejnila na internete družicové snímky, ktoré zachytávajú výstavbu na severnom okraji antickej lokality, ktorá bola poškodená jednotkami Islamského štátu, kým mesto desať mesiacov ovládali.


Podľa Konašenkova však družicové snímky zachytávajú dočasný tábor ženistov. "Vybudovanie dočasného tábora až do ukončenia odmínovania bolo dohodnuté s ministerstvom kultúry a ďalšími štátnymi inštitúciami Sýrskej arabskej republiky," citovala hovorcu agentúra TASS.


Konašenkov spresnil, že v tábore sa nachádzajú ubytovacie jednotky, poľná nemocnica, ktorá poskytuje pomoc aj miestnym obyvateľom, ako aj poľná pekáreň, "ktorej výrobky sú takisto rozdávané Sýrčanom".


"Chcem poznamenať, že dočasný tábor so ženistami, nemocnicou a pekárňou nie sú žiadnym tajomstvom," pokračoval Konašenkov. Pripomenul, že 5. mája sa s prácou ženistov osobne zoznámilo vyše 150 novinárov z popredných zahraničných médií, a to v deň, keď sa v meste konal koncert ruského Symfonického orchestra Mariinského divadla z Petrohradu.


"Ešte spomeniem, že spoločne so zahraničnými novinármi navštívila tábor aj početná skupina medzinárodných odborníkov z UNESCO, ktorí prišli na koncert," uviedol Konašenkov.


Na zájazd do Sýrie z 5. mája, organizovaný ruským ministerstvom obrany, boli podľa neho pozvaní aj zástupcovia agentúry AP. "Ale z neznámych dôvodov sa na ňom odmietli zúčastniť. Domnievam sa, že keby novinári z tejto vplyvnej agentúry boli vtedy osobne navštívili Palmýru a dočasný tábor, dnes by nebolo nijakej nimi vymyslenej 'pseudosenzácie' o tom, že Rusi budujú 'novú základňu v Palmýre'," dodal Konašenkov.


Sýrskym vládnym jednotkám za podpory náletov ruských lietadiel sa mesto podarilo dobyť v marci, ale až do dnešného dňa sa v jeho okolí odohrávajú boje medzi vládnymi vojakmi a džihádistami.


Koncom apríla UNESCO vyslala do Palmýry svoj tím. Skupina bola na mieste od 24. do 26. apríla a konštatovala "významné poškodenie", Palmýra si však podľa UNESCO z veľkej časti "zachovala celistvosť a pôvodnosť". Podrobnú správu o rozsahu škôd v Palmýre zverejní UNESCO v júli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies