Rusko odmieta správy OPCW o používaní chemických zbraní v Sýrii. Tvrdí, že sú zmanipulované!

NETKY.SK • 3 September 2021, 14:10 • 2 min
Rusko odmieta správy OPCW o používaní chemických zbraní v Sýrii. Tvrdí, že sú zmanipulované!

HAAG – Rusko odmieta a kritizuje sekretariát Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorý sa všemožne snaží potrestať vládu v Damasku.

slovakia

left justify in out

Uviedla to zástupkyňa stáleho predstaviteľa Ruskej federácie pri OSN Anna Evstigneeva počas vystúpenia na zasadnutí Bezpečnostnej rady. 

 

„Sýrska strana napriek bezprecedentnému tlaku a politike dvojitých noriem, ktorú sleduje technický sekretariát OPCW, naďalej pokračuje v plnení svojich povinnosti vyplývajúcich z Dohovoru (o zákaze chemických zbraní), neodmieta spolupracovať a prejavuje politickú vôľu pokračovať v dialógu s vedením sekretariátu, a to na vysokej úrovni,“ zdôraznila.

 

Podľa nej je Sýria pripravená poskytnúť najaktuálnejšie informácie o používaní chemických zbraní v krajine. „Očakávame podrobné vysvetlenie od vedenia OPCW počas jeho nasledujúceho brífingu v Bezpečnostnej rade... Koreň všetkých súčasných problémov so sýrskou chemickou dokumentáciou vidíme v tom, že sa už dlho stáva pre západných kolegov jedným z nástrojov na potrestanie úradov v Damasku, ktoré sa im nepáčia,“ uviedla diplomatka.

 

Zástupkyňa stáleho predstaviteľa Ruskej federácie poznamenala, že sekretariát OPCW sa stáva nástrojom pre neférovú politiku „ktorá transformuje organizáciu z nezávislého a nestranného strážcu dohovoru na nástroj trestu“.

 

„Táto nebezpečná predpojatosť voči politizácii OPCW je každým mesiacom viditeľnejšia. Dôkazy o hrubom a úmyselnom porušovaní OPCW zo strany technického sekretariátu pribúdajú. Typickým príkladom je manipulácia s neslávne známou správou misie o incidente v Dume v roku 2018. Napraviť to, napriek výzvam členských štátov OSN a širokého medzinárodného spoločenstva, vedenie sekretariátu zjavne nemá v úmysle,“ upozornila diplomatka.

 

Podľa Evstigneevovej nelegitímna aj činnosti vyšetrovacej a identifikačnej skupiny. Domnieva sa, že cieľom skupiny nie je utvoriť skutočný obraz udalostí, ale prispôsobiť prezentáciu záverom o vine Damasku.

 

„Preto odmietame závery v už zverejnených správach skupiny (o Al-Lataminah a Saragib) ako aj o akýchkoľvek jej budúcich produktoch,“ uviedla zástupkyňa Ruskej federácie.

 

 

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies