Rusko odmieta novú rezolúciu OSN o Sýrii, ktorú navrhujú európske štáty

NETKY.SK • 29 September 2011, 17:08 • 2 min
Rusko odmieta novú rezolúciu OSN o Sýrii, ktorú navrhujú európske štáty

Rusko odmieta novú rezolúciu OSN o Sýrii, ktorú navrhujú európske štáty

slovakia

left justify in out

img

Rusko dnes deklarovalo rozhodný nesúhlas s návrhom rezolúcie západných krajín, ktorá odsudzuje Sýriu za krvavé zásahy proti opozičným demonštrantom. Odpor Ruska trvá napriek tomu, že z textu vypadli výzvy na okamžité zavedenie sankcií.
Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin dnes uviedol, že ostatným 14 členom Bezpečnostnej rady OSN predložil vlastný návrh, aktualizovanú verziu predchádzajúceho zmierlivého ruského textu, vyjadrujúci znepokojenie nad vývojom v Sýrii.
Návrh Západu, ktorý v utorok predložili Británia, Francúzsko, Nemecko a Portugalsko, má za cieľ prelomiť patovú situáciu v Bezpečnostnej rade OSN vo veci Sýrie. Zahŕňa hrozbu sankcií, pokiaľ vláda prezidenta Bašara Asada nezastaví vojenské operácie proti civilistom.
Ani tento revidovaný návrh však podľa Čurkina neuspokojuje Moskvu, ktorá je dlhodobým spojencom Damasku. Novú verziu označil za pokračovanie "jasnej politiky zmeny režimu" v Sýrii.
"Počuli sme vyhlásenia v rôznych metropolách opisujúce, kto je legitímny a kto nie je, a sme presvedčení, že táto línia myslenia a vyjadrovania podnecuje násilie v Sýrii," povedal ruský diplomat. 
Obvinil pritom Západ, že podporuje "deštruktívne prvky" sýrskej opozície. "Z nášho pohľadu to bude mať veľmi nebezpečné, dramatické a tragické dôsledky pre Sýriu a región," dodal podľa tlačovej agentúry Reuters.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies