Rusko odhalilo na Kryme sporný pamätník jaltskej konferencie

NETKY.SK • 6 Február 2015, 09:22 • 2 min
Rusko odhalilo na Kryme sporný pamätník jaltskej konferencie

MOSKVA - Rusko vo štvrtok odhalilo v meste Jalta na Krymskom polostrove pri príležitosti 70. výročia konania jaltskej konferencie pamätník zobrazujúci trojicu jej aktérov - Winstona Churchilla, Franklina Roosevelta a Josifa Stalina, a to napriek výhradám etnickej skupiny krymských Tatárov.

slovakia

left justify in out

Tí boli totiž za Stalinovej totalitnej vlády obviňovaní z kolaborácie s nacistami a následne deportovaní do strednej Ázie, pričom mnohí z nich zomreli následkom hladu a chorôb. Bronzové súsošie s váhou desať ton vychádza zo známych záberov tzv. Veľkej trojky po skončení konferencie, ktorá sa na Stalinovo naliehanie konala na území vtedajšieho Sovietskeho zväzu 4.-11. februára 1945. Lídri na nej rokovali o povojnovom rozdelení sveta, ako aj vzniku Organizácie Spojených národov.
      

Postavy dvoch západných lídrov sú vysoké 3,2 metra, zatiaľ čo postava Stalina je o desať centimetrov vyššia, píše magazín Business Insider. 
      

Autor sochy, rusko-gruzínsky sochár Zurab Cereteli, plánoval dielo odhaliť už pred desiatimi rokmi, ukrajinské úrady mu to však pre protesty krymských Tatárov nepovolili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies