Rusko ocenilo vynikajúcu správu, že USA prestanú podporovať sýrskych rebelov

NETKY.SK • 20 Júl 2017, 16:48 • 2 min
Rusko ocenilo vynikajúcu správu, že USA prestanú podporovať sýrskych rebelov

MOSKVA - Predseda výboru hornej komory ruského parlamentu pre medzinárodné záležitosti Konstantin Kosačev dnes privítal "dlho očakávanú, vynikajúcu" správu, že Spojené štáty ukončujú podporu povstalcov vo vojnou sužovanej Sýrii.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Zmena situácie nepochybne vytvorí ďalšie príležitosti pre rusko-americkú spoluprácu v boji proti terorizmu v tejto krajine," napísal Kosačev na svojom účte na Facebooku.

 

Americký denník Washington Post v stredu informoval, že prezident USA Donald Trump sa rozhodol ukončiť niekoľko rokov trvajúci tajný program Ústrednej spravodajskej služby (CIA), ktorého cieľom je vyzbrojovanie a výcvik umiernených sýrskych vzbúrencov bojujúcich proti režimu prezidenta Bašára Asada.

 

Trump a ruský prezident Vladimir Putin sa začiatkom tohto mesiaca stretli na summite popredných ekonomík zo skupiny G20 v nemeckom Hamburgu.

Hovorca Putina Dmitrij Peskov vo vyjadreniach, ktoré dnes priniesli ruské štátne médiá, uviedol, že obaja lídri počas rozhovorov na summite G20 nehovorili o americkej podpore povstalcov v Sýrii.

 

Rusko je hlavným podporovateľom vládnuceho režimu - svojho dlhoročného spojenca - v Sýrii, kde prebieha krvavá, zložitá občianska vojna s mnohými účastníckymi stranami.

 

Spojené štáty a niektoré regionálne veľmoci, ktoré obviňujú sýrsky režim z páchania zločinov proti ľudskosti, vrátane zabíjania civilistov, dosiaľ podporovali povstalcov v ich snahe zvrhnúť Asadov režim.

 

USA a Rusko, napriek podporovaniu opačných strán vo vojne, sa zhodujú na potrebe zlikvidovať organizáciu Islamský štát (IS), ktorú OSN označuje za teroristickú. IS operuje v Sýrii a tiež v susednom Iraku, kde proti nemu bojuje iracká armáda podporovaná zahraničnou koalíciou pod vedením USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona