Rusko očakáva od USA vysvetlenie príčin smrti bývalého Putinovho poradcu

NETKY.SK • 11 Marec 2016, 12:51 • 2 min
Rusko očakáva od USA vysvetlenie príčin smrti bývalého Putinovho poradcu

WASHINGTON - Ruské ministerstvo zahraničných vecí a Kremeľ dnes informovali, že od USA očakávajú vysvetlenie príčin smrti Michaila Lesina, bývalého poradcu ruského prezidenta Vladimira Putina, a správu o doterajšom stave jej vyšetrovania.

slovakia

left justify in out

Kritizovali tiež americké úrady, že nereagovali na žiadosť ruského veľvyslanectve vo Washingtone o priebežné informovanie.

 

"Očakávame od Washingtonu príslušné vysvetlenia a oficiálne informácie týkajúce sa vyšetrovania," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

 

Telo Michaila Lesina sa našlo 5. novembra 2015 v izbe washingtonského hotela Dupont Circle. Podľa patológa, ktorý telo obhliadal, 59-ročný Lesin zomrel na následky úderu tupým predmetom do hlavy. Vo vyhlásení patológa sa ďalej uvádza, že Lesin mal ďalšie zranenia na krku, trupe, horných i dolných končatinách. Patológ vo svojej správe neuviedol, či zranenia na tele svedčia o trestnom čine alebo nehode.

 

Washingtonská polícia prostredníctvom svojho hovorcu uviedla, že prípad sa vyšetruje, ale tiež nespresnila, či sa zaoberá aj podozrením zo spáchania trestného činu. Nie je jasné, prečo bola správa patológa zverejnená až niekoľko mesiacov po Lesinovej smrti.

 

Krátko po smrti rodina mŕtveho prostredníctvom médií informovala, že Lesin podľahol infarktu.

 

Lesin bol dlhé roky považovaný za "jednu z najvplyvnejších postáv na ruskom mediálnom trhu". V rokoch 1999-2004 bol ministrom pre tlač, rozhlas a masovokomunikačné prostriedky. Prezidentovým poradcom bol v rokoch 2004-2009, v ktorých pomáhal najmä so vznikom spravodajskej televízie Russia Today. Lesinovu prácu po zverejnení správ o jeho smrti ocenil aj Putin, keď uviedol, že "obrovským spôsobom prispel k vybudovaniu moderných ruských médií".

 

Lesin pôsobil aj na pozícii šéfa vplyvnej spoločnosti Gazprom-Media, v roku 2014 z nej však odstúpil, údajne z rodinných dôvodov.

 

V súvislosti s Lesinom sa v Rusku hovorilo o zneužívaní funkcie v štátnej službe. Americký senátor Roger Wicker zasa v roku 2014 vyzval prešetriť pôvodu jeho majetku v USA. V liste americkému ministerstvu spravodlivosti Wicker uviedol, že Lesin, keď prestal byť štátnym úradníkom, kúpil pre rodinu nehnuteľnosť v Los Angeles za 28 miliónov dolárov. Senátor sa pritom pýtal na zdroje financovania nákupu. Vyjadril pritom obavy, že Lesinovi pomáhali ľudia alebo skupiny z amerického sankčného zoznamu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies