Rusko obvinilo USA, že nedodržiava dohodu o prímerí v Sýrii

NETKY.SK • 16 September 2016, 07:34 • 2 min
Rusko obvinilo USA, že nedodržiava dohodu o prímerí v Sýrii

MOSKVA - Rusko dnes obvinilo USA z nedodržiavania záväzkov, ku ktorým sa zaviazalo v dohode o prímerí v Sýrii. Ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že Washington používa "slovnú oponu", aby skrylo svoju neochotu pritiahnuť uzdu povstaleckým skupinám, ktoré podporuje, informovala BBC.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prímerie sa všeobecne dodržiava odkedy vstúpilo v pondelok v platnosť, hoci sýrska armáda podporovaná Ruskom a povstalci sa vzájomne obviňujú z jeho početných porušení.

 

OSN však varovala, že má "problém" dostať humanitárnu pomoc do Sýrie. Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu, Staffan de Misture, obvinil zo zodpovednosti za tento stav sýrsku vládu, ktorá ešte nedodala písomné oprávnenia umožňujúce konvojom s pomocou prejsť cez vojenské kontrolné stanovištia a dostať pomoc do obliehaných oblastí.

 

"Nemôžeme si dovoliť plytvať s dňami, kedy bolo násilie zredukované," povedal novinárom v Ženeve.

 

Ruské ministerstvo obrany trvá na tom, že od samého počiatku prímeria Moskva plní svoje záväzky, ktorých súčasťou je zabezpečiť, že sýrske letectvo nebude bombardovať oblasti obsadené umiernenými povstaleckými silami a že zriadi kontrolné stanovištia v rozdelenom Aleppe, druhom najväčšom meste Sýrie.

 

"Iba sýrska armáda rešpektuje režim prímerie...., kým Američanmi vedená 'umiernená opozícia' zvyšuje počty ostreľovaní obytných štvrtí," citovala BBC z vyhlásenia ruského ministerstva.

 

"Navyše sa zdá, že 'slovná opona' Washingtonu má za cieľ skryť nepnenie amerických záväzkov."

 

USA na komentár Moskvy nereagovali, americké ministerstvo zahraničných vecí však priznalo, že na oboch stranách - na strane opozície aj na strane sýrskeho režimu pokračujú príležitostné incidenty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies