Rusko obvinenia WADA nerieši, Kremeľ žiada dôkazy

NETKY.SK • 10 November 2015, 12:53 • 2 min
Rusko obvinenia WADA nerieši, Kremeľ žiada dôkazy

MOSKVA - Obvinenia zo štátom riadeného dopingového podvodu v ruskom športe sú nepodložené, vyhlásil Dmitrij Peskov, tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina.

slovakia

left justify in out

Kremeľ jeho prostredníctvom reagoval na správu vyšetrovacej komisie Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), ktorá priamo obvinila ruské štátne orgány z účasti na systematickom užívaní zakázaných látok športovcami a na kamuflovaní pozitívnych prípadov. Závery pátrania trojčlenného tímu zverejnili v pondelok. "Kým niet žiadnych dôkazov, ťažko niečo k obvineniam povedať, zatiaľ musíme celú záležitosť považovať za nepodloženú," vyhlásil v utorok Peskov.
Ruská tlač sa téme venuje okrajovo, väčšinou iba krátkymi článkami v športových rubrikách. Výnimkou sú športové denníky a dve ekonomické periodiká. "Vezmú nám účasť v Riu?" pýta sa Sport Expres na titulnej strane.


Komisia WADA navrhla vylúčiť Všeruskú federáciu ľahkej atletiky (VFLA) a jej športovcov z účasti na všetkých medzinárodných podujatiach až do očistenia od dopingu. Vyšetrovatelia odporučili WADA deklarovať, že Ruská federácia nerešpektuje antidopingový kódex, čo je dôvod na suspendáciu. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) by podľa nich nemal prijať ruské prihlášky na olympijské hry dovtedy, kým táto nedeklaruje súlad s kódexom. Takéto opatrenie by mohlo ohroziť účasť ruských športovcov na OH 2016 v Riu de Janeiro. "Vzhľadom na zistené skutočnosti by bolo extrémne naivné domnievať sa, že to všetko sa dialo bez otvoreného alebo skrytého súhlasu ruských vládnych úradov," uvádza sa v správe, ktorá ďalej konštatuje: "Niet dôvodu predpokladať, že atletika je jediný takto zasiahnutý šport v Ruskej federácii."


"Naše odporúčanie v súvislosti s OH 2016 je: vylúčenie Ruska. Nádejame sa, že oni to urobia dobrovoľne a pristúpia k nápravným opatreniam, aby umožnili športovcom z tejto krajiny v budúcnosti opäť súťažiť už za nových okolností. Je zároveň možné, že v Brazílii napokon budú chýbať iba ruskí atléti. Verím, že v Rusku pochopili jedno: nastal čas na zmenu," skonštatoval šéf komisie Dick Pound podľa Sport-Expressu.


Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) dala Rusom čas do konca tohto týždňa, aby sa vyjadrili k záverom správy. "Chcem vysvetlenia k podozreniam, ktoré dnes vyvstali," skonštatoval prezident organizácie Sebastian Coe. Dodal, že následne IAAF rozhodne, či potrestá Rusko: "Budeme konať veľmi rýchlo. Konzekvenciou môže byť provizórna suspendácia."


Prezident VFLA Vadim Zeličenok označil obvinenia za konšpiratívne a dúfa, že ruskí atléti v Riu nebudú chýbať. "Veríme v zdravý úsudok komisie IAAF," uviedol.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona