Rusko obnoví dodávky plynu na Ukrajinu 11. decembra

NETKY.SK • 8 December 2014, 14:32 • 2 min
Rusko obnoví dodávky plynu na Ukrajinu 11. decembra

KYJEV - Dodávky ruského plynu na Ukrajinu sa obnovia 11. decembra, informovala v pondelok ukrajinská spoločnosť Ukrtransgaz.

slovakia

left justify in out

Skončí sa tak šesťmesačné prerušenie ruských dodávok plynu, ktoré zapríčinili spory týkajúce sa cien plynu a nezaplatených dlhov Ukrajiny za plyn. "Ruský plyn začne na Ukrajinu prúdiť 11. decembra,“ uviedol hovorca firmy Ukrtransgaz Maxim Beljavsky. 

 

Ruská spoločnosť Gazprom dostala od Ukrajiny vopred platbu za 1 mld. kubických metrov plynu v sume 378,22 mil. USD. Táto suma je preddavok za dodávky plynu za december. Úhrada tejto sumy neznižuje ukrajinský dlh. "Peniaze sú na našom účte. Momentálne čakáme na požiadavky od spoločnosti Naftogaz ohľadom objemu požadovaných dodávok," potvrdil hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov. 

 

Gazprom oznámil, že plyn potečie na Ukrajinu v priebehu nadchádzajúcich 48 hodín. Po technickej stránke potrebuje Ukrajina požiadať o presný objem plynu, aby mohol Gazprom nastaviť denné dodávky. Podľa dohody z 30. októbra bude ďalším ukrajinským krokom úhrada druhej splátky z celkového dlhu za plyn, ktorá predstavuje sumu 1,65 mld. USD. Splátka by mala byť uhradená do 31. decembra 2014. 

 

Obnovenie dodávok plynu umožnila októbrová dočasná dohoda na novej cene za surovinu počas zimných mesiacov. Tú Moskva, Kyjev a EÚ stanovili na 378 USD za tisíc kubických metrov do konca roka a v prvom kvartáli budúceho roka na 365 USD. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies