Rusko: Nové sankcie EÚ protirečia zdravému rozumu

NETKY.SK • 16 Február 2015, 12:17 • 2 min
Rusko: Nové sankcie EÚ protirečia zdravému rozumu

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyhlásilo, že nové sankcie EÚ uvalené na Rusko protirečia zdravému rozumu a neprospievajú situácii v čase, keď sa objavila možnosť nájsť riešenie krízy na Ukrajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie uvaliť sankcie pôsobí "mimoriadne absurdným dojmom" v kontexte dohody uzavretej len uplynulý piatok v bieloruskom Minsku, uvádza sa v stanovisku, ktoré pripomína, že na rokovaniach o dohode sa zúčastnili aj lídri vplyvných členských štátov EÚ.
      

Najnovšiu iniciatívu na riešenie situácie na východe Ukrajiny znepriateleným stranám koncom uplynulého týždňa predložili nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande.
     

 "Nadobúdame dojem, že v Bruseli a hlavných mestách členských štátov EÚ už buď neovládajú pohyb sankčného zotrvačníka, alebo sa ponáhľajú vydávať želanie za realitu a presvedčiť verejnú mienku o akejsi väčšej poddajnosti Moskvy v dôsledku sankcií EÚ," píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva. Rezort ruskej diplomacie súčasne avizoval, že po rozhodnutí EÚ rozšíriť sankčný zoznam bude nasledovať "adekvátna reakcia".


Uvalením nových sankcií sa EÚ podľa Moskvy opäť nepokúsila kriticky a nepredpojato analyzovať reálne príčiny eskalácie situácie na juhovýchode Ukrajiny a znova dala prednosť tej časti kyjevského vedenia, ktorá stráni vojne.
      

Na novom sankčnom zozname EÚ, ktorý nadobudol platnosť dnešným zverejnením v oficiálnom vestníku, je 19 fyzických osôb: piati občania Ruskej federácie a 14 obyvateľov východu Ukrajiny, ako aj deväť právnických subjektov - podľa agentúry TASS ide o oddiely povstalcov zo samozvaných republík na východe Ukrajiny, Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky, ako aj hnutie Novorossija.
      

Zapísanie na "čierny zoznam" znamená zákaz vstupu na územie EÚ a zmrazenie účtov týchto osôb v európskych bankách, ak sa zistí ich existencia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies