Rusko nevydá Snowdena do USA

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 18:54 • 2 min
Rusko nevydá Snowdena do USA

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes povedal, že Rusko nevydá bývalého spolupracovníka CIA Edwarda Snowdena do USA.

slovakia

left justify in out

Ak však chce Američan zostať v Rusku a získať tam azyl, "musí prestať so svojou činnosťou, ktorá škodí našim americkým partnerom", citovala ho agentúra Reuters. Podľa Putina však Snowden nechce prestať s prezrádzaním amerických tajomstiev. Snowden "nie je agentom Ruska", zdôraznil Putin na tlačovej konferencii v Moskve a zopakoval, že ruské tajné služby sa s ním nekontaktovali. Snowden sa považuje za aktivistu bojujúceho za občianske práva, za akéhosi "nového disidenta", pokračoval Putin a prirovnal ho k laureátovi Nobelovej ceny za mier Andrejovi Sacharovovi.

Snowden priletel 23. júna z Hongkongu do Moskvy, odkiaľ však nepokračoval v plánovanej ceste do Havany a Latinskej Ameriky a už ôsmy deň sa podľa dostupných informácií zdržiava v tranzitnej časti moskovského letiska Šeremeťjevo. Uviazol tam v právnom vákuu, pretože USA mu zrušili platnosť pasu, bez ktorého nemôže cestovať ďalej, uviedla agentúra Associated Press. A dodala, že Putin nepovedal, či Snowdenovi niektorý z vodcov krajín exportujúcich ropu, ktorí sa zišli na summite v Moskve, ponúkol útočisko. Povedal však, že Snowden by si mal vybrať svoju cieľovú krajinu a odcestovať tam.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies