Rusko neuvažuje o poskytnutí finančnej pomoci Grécku

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 13:04 • 2 min
Rusko neuvažuje o poskytnutí finančnej pomoci Grécku

MOSKVA/ATÉNY - Rusko aktuálne neuvažuje o tom, že poskytne Grécku finančnú pomoc.

slovakia

left justify in out

Uviedli to tri zdroje z ruskej vlády. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

 

Grécky premiér Alexis Tsipras na budúci týždeň navštívi Moskvu. Rusko je však podľa zdrojov ochotné diskutovať o uvoľnení niektorých reštrikcií týkajúcich sa gréckych potravinových produktov, ktoré Moskva zaviedla ako odpoveď za sankcie zo strany Európskej únie (EÚ).

 

Rusko upevňuje vzťahy s európskymi krajinami, ktoré by mu mohli pomôcť zrušiť sankcie. Sankcie zamerané na ruský finančný a energetický sektor sa totiž majú skončiť v júli a EÚ potrebuje na ich predĺženie súhlas všetkých členských štátov. Ruský prezident Vladimir Putin bude podľa Kremľa s Tsiprasom rokovať o sankciách.

 

"Bude sa diskutovať o vzťahoch medzi Ruskom a EÚ vo svetle politiky sankcií, ktorú realizuje EÚ a voči ktorej majú Atény pomerne chladný postoj," uviedol Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Putin a Tsipras budú tiež hovoriť o hospodárskej situácii Grécka. Atény zatiaľ nepožiadali Moskvu o žiadnu finančnú pomoc, povedal Peskov.

 

Grécko sa ešte nedohodlo s medzinárodnými veriteľmi na zozname reforiem, ktoré bude musieť zrealizovať výmenou za uvoľnenie zvyšných peňazí z balíka finančnej pomoci. Aténam sa míňajú peniaze a tieto prostriedky naliehavo potrebujú. Už niekoľko dní sa diskutuje o tom, či bude mať Grécko 9. apríla na vyrovnanie splátky úveru Medzinárodnému menovému fondu (MFF).

Tsipras v utorok (31. 3.) zopakoval, že Grécko je proti sankciám, ktoré EÚ uvalila na Rusko v súvislosti s ukrajinským konfliktom. Politiku únie v tejto záležitosti označil za "nezmyselnú" a požadoval rokovania o riešení.

 

Podľa expertov je však nepravdepodobné, že by Grécko ako člen EÚ zmenilo svoju základnú strategickú orientáciu a postavilo sa proti ostatným členským štátom.

 

Grécko dúfa, že Rusko zruší zákaz týkajúci sa dovozu gréckych poľnohospodárskych produktov. Moskva uvažuje o spôsobe, ako by to mohla urobiť bez toho, aby dala Grécku formálnu výnimku zo zákazu týkajúceho sa celej EÚ. Jednou z možností je, že grécke firmy by mohli vyvážať do Ruska potraviny, ak založia spoločný podnik s ruskými partnermi. Ďalšou alternatívou je balenie produktov v Rusku za použitia surovín dovezených z Grécka, pričom následne by sa tieto tovary ponúkali ako ruské produkty.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies