Rusko nepriznáva Severnej Kórei štatút jadrovej mocnosti

NETKY.SK • 6 September 2017, 10:24 • 2 min
Rusko nepriznáva Severnej Kórei štatút jadrovej mocnosti

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že Moskva nepriznáva Severnej Kórei štatút jadrovej mocnosti.

slovakia

left justify in out

"Raketovo-jadrový program Pchjongjangu hrubo porušuje rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, podkopáva režim nešírenia (zbraní) a predstavuje hrozbu pre bezpečnosť v severovýchodnej Ázii," uviedol Putin.

 

Najvyšší ruský predstaviteľ sa tak vyjadril na rokovaniach s juhokórejským prezidentom Mu Če-inom, s ktorým sa dnes stretol vo Vladivostoku v rámci zasadnutia Východného ekonomického fóra (VEF).

 

Putin dnes vyzval "nepoddávať sa emóciám" a "nezaháňať Severnú Kóreu sankciami do kúta". Upozornil pritom, že problémy Kórejského polostrova "nie je možné vyriešiť len sankciami a nátlakom". Podľa Putina "teraz viac ako kedykoľvek predtým treba zachovať chladnokrvnosť a vyvarovať sa krokov vedúcich k eskalácii napätia".

 

Putin tiež upozornil, že vzniknutú situáciu bude veľmi ťažké - "ak nie nemožné" - riešiť bez použitia politických a diplomatických nástrojov. Pripomenul v tejto súvislosti už existujúci rusko-čínsky plán ako iniciatívu, ktorú by mali zainteresované strany preštudovať, lebo podľa názoru Moskvy "ponúka reálnu cestu k zníženiu napätia a etapovité urovnanie" konfliktu.

 

Ruský prezident spresnil, že s juhokórejským kolegom pri osobnom rozhovore nadviazali na svoj telefonát zo 4. septembra, v ktorom posúdili situáciu na Kórejskom polostrove v súvislosti s jej novým vyostrením po ďalších jadrových skúškach uskutočnených Severnou Kóreou.

 

Krízu na Kórejskom polostrove vyvolali jadrové a raketové testy Pchjongjangu. Putin sa túto krízu pokúša riešiť diplomatickými nástrojmi.

 

Putin už vo svojom vyhlásení z utorka nukleárne skúšky uskutočnené Severnou Kóreou odsúdil, ale súčasne varoval pred "stupňovaním vojenskej hystérie" okolo Severnej Kórey, lebo to by podľa neho mohlo viesť ku "globálnej katastrofe".

 

Ruský prezident varoval aj pred uvalením ďalších sankcií na režim KĽDR, pretože by neviedli k zmene postoja severokórejského vedenia, ale skôr k utrpeniu obyvateľstva KĽDR.

 

KĽDR uplynulú nedeľu informovala o úspešnej skúške vodíkovej bomby. Išlo o šiestu jadrovú skúšku. Pred týždňom KĽDR otestovala aj balistickú raketu, ktorá preletela ponad územie Japonska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies